Magyar gazdaság

Kósa nyilatkozat után pánik - A csőd elől menekülnének a városok

A települési szövetségek is azt kérik Kósa Lajos vészterhes nyilatkozata után, hogy változtassák meg az önkormányzati hitelfelvétel szabályait. Enélkül ugyanis januártól a városok működőképessége is veszélybe kerülhet.

A települések hitelezési szabályainak módosítását kérik a legnagyobb önkormányzati szövetségek vezetői. Így valószínűleg ezek a szövetségek is támogatnák Kósa Lajos debreceni polgármestert, aki azt nyilatkozta: törvénymódosítást dolgoznának ki. Enélkül ugyanis szerinte akár le is állhat az önkormányzati rendszer a 2013-tól életbe lépő törvények miatt.

Az Országgyűlés kezében van a megoldás - fogalmazott Schmidt Jenő, a települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Elmondta, a jelenlegi szabályozás a stabilizációs törvényben csak azt teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok naptári évre vegyenek fel folyószámlahitelt, illetve törlesszenek, de a települések általában nem tudják az év végéig visszafizetni a hiteleiket. Ezt sérelmezte az önkormányzati törvényt korábban amúgy megszavó Kósa is: januártól működési kiadásokra hitelt csak akkor vehetne fel önkormányzat, ha erre külön kormányengedélyt kap, és még az adott naptári évben visszafizeti. A bankok ezért új hiteleket már nem adnának a városoknak - mondta Kósa. A szintén fideszes Schmidt most közölte: a megoldás szerinte - a rövid távú hiteleknél - az lehet, hogy a parlament megváltoztassa a finanszírozási korlátozást, és az éven belüli, illetve a következő évre átnyúló hitelfelvételi lehetőséget is biztosítsa az önkormányzatoknak. "A villanyszámlát akkor is kell fizetni, amikor az embernek nincs pénze" - érzékeltette a helyzetet.

A TÖOSZ azt is javasolja, hogy minden évben kifutó rendszerben csökkenteni lehessen az önkormányzatok hitelállományát. Schmidt Jenő az önkormányzatok hosszú lejáratú hiteleivel kapcsolatban azt mondta, javasolják, hogy - a más devizanemben fennálló hiteleket - még az idén konvertálják euróba, ezzel csökkenhet a települések kockázati kitettsége. Schmidt Jenő szerint a jövő évi állami költségvetésben 30 milliárd forintos keretre lenne szükségük az átmenetileg bajba került önkormányzatoknak, visszatérítendő támogatásként.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MTI kérdésére elmondta: a MÖSZ-t nem érte váratlanul a bankok hitelezéssel kapcsolatos döntése, hiszen a mai napig nem ismert, hogy az elfogadott új önkormányzati törvény alapján 2013-tól milyen bevétellel számolhatnak a települések. Hozzátette: ennek hiányában nincsenek meg a visszafizetésének garanciái. Szerinte így ma teljes a bizonytalanság az önkormányzatok 2013-as működésével, működőképességével kapcsolatban.

csőd önkormányzat Kósa
Kapcsolódó cikkek