Magyar gazdaság

Közeledik a valósághoz, de még túlzottan optimista a kormány

Nem osztják egyöntetűen Pleschinger Gyula államtitkár optimizmusát az elemzők, a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előirányzat nem tűnik tarthatónak.

Immár a kormány hivatalos álláspontja is az: nem tartható az idén a 0,1 százalékos GDP-növekedés előirányzat. Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ennek elismerése mellett ugyanakkor megerősítette: az idei hiánycél „akár 1 százalékos” zsugorodás esetén is tartható lehet, és a kormány kitart a 2013-ra tervezett 1,6 százalékos növekedési előirányzat mellett is. A piac nem osztja egyöntetűen az államtitkári optimizmust.

(Az államtitkár szavai nem okozhattak különösebb meglepetést, mert korábban Matolcsy György miniszter is arról beszélt, hogy a hazai gazdaság az idén stagnálás közeli teljesítményt nyújt, hozzátéve: ez mínusz 1 és 1 százalék közötti éves GDP-változást jelent.)

A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan figyeli a gazdasági folyamatokat és beérkező adatokat – válaszolta a tárca lapunk kérdésére, amelyben azt firtattuk, van-e új „növekedési” előirányzat. Az új információk kedvezőtlenebbek a vártnál, de még csak félévnyi makroadat áll rendelkezésünkre – magyarázták a tárca munkatársai, és megerősítették: a 2012. költségvetési hiánycél a konzervatív tervezésnek és a beépített tartalékoknak köszönhetően továbbra is tartható.

A magyar gazdaságra vonatkozóan újabban a legpesszimistább prognózisokat közzétevő Danske Bank-elemzők szerint az idén a 2 százalékkal csökkenhet, és a zsugorodás jövőre is folytatódik: a 2013-as előrejelzés mínusz 1 százalék. A kilábalás jelei egyáltalán nem látszanak, az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság pedig tovább csökkenti pozitív fordulat esélyét. Ez egyúttal a Monetáris Tanács tagjait is óvatosságra intheti – olvasható a héten megjelent, a feltörekvő piacokról szóló havi összefoglalóban. (Érdemes megjegyezni, hogy a Reuters által megkérdezett elemzők közül egyedül Lars Christensen, a Danske szakembere találta el a legutóbbi kamatdöntés eredményét.)

A Morgan Stanley legfrissebb, szintén a héten közzétett prognózisa szerint az idei 1,2 százalékos zsugorodás után jövőre 0,7 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Az amerikai pénzintézet londoni szakemberei kiemelik: a második negyedévben, amelyben a GDP az előző negyedévi 1 százalék után 0,2 százalékkal csökkent negyedév/negyedév alapon, sem a háztartások fogyasztása, sem a kormányzati fogyasztás nem változott, miközben a beruházások tovább zsugorodtak. Az utóbbi területen a Morgan Stanley szakemberei sem várnak fordulatot: prognózisuk szerint 2012 egészében a beruházások volumene közel 10 százalékkal csökken, és jövőre is folytatódik a visszaesés (mínusz 1,2 százalék az előrejelzés).

A költségvetési hiány a Morgan Stanley előrejelzése szerint (is) meghaladja a hivatalos előirányzatot, bár mindkét évben a 3 százalékos maastrichti küszöb alatt maradhat (2,8, illetve 2,7 százalék). Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető elemzőjének az IMF-tárgyalásokról szóló gondolatai itt olvashatók.

GDP Danske Bank Morgan Stanley Matolcsy György Pleschinger Gyula
Kapcsolódó cikkek