Magyar gazdaság

Lázár a Vagyonkezelőhöz utalná a nyugdíjvagyont

Lázár János fideszes képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt kezdeményezi, hogy a 2010-ben létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap térítésmentesen átadhassa eszközeit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslat alapján ugyanakkor az eszközök értékesítéséből befolyó pénzt a vagyonkezelőnek változatlanul államadósság-csökkentésre kell fordítania.

Lázár János indoklásában azzal érvel, hogy az állami kezeléséért az MNV Zrt. felel, ezért célszerű megteremteni az átadás lehetőségét úgy, hogy az eredeti cél - az csökkentése - ne változzon.

A parlament 2010 decemberében, a nyugdíjrendszer átalakításának részeként hozta létre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, vagyonát az állami rendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfóliója adta. Kezelője az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Az ÁKK Zrt. honlapján található kimutatás szerint az alap vagyonának értéke június végén 654,7 milliárd forint volt.

adósságcsökkentő alap Lázár János nyugdíjvagyon nyugdíj
Kapcsolódó cikkek