Magyar gazdaság

Nem a hosszabb munkaidő számít - Lásd Görögországot

Az OECD friss felmérésében összevetette a ledolgozott munkaórákat és az aktivitási rátát. Az adatokból világosan látszik, hogy a görögök fölöslegesen szerepelnek az élvonalban a munkaórák számát tekintve.

"Dolgozz többet, hogy többet keress"- annak idején Nicolas Sarkozy kampányolt ezzel szlogennel, de a jelek szerint téved. Az OECD összevette a munkaórák számát és az aktivitási rátát. Eszerint az egy munkásra eső munkaórák száma a második legmagasabb a közösségben Korea után. 2008 és 2010 között a görögök évente átlag 2 121 órát dolgoztak, míg a németek csak 1 412 órát. Sőt, a német munkaórák száma a 2007-2007 közötti időszakhoz képest huszonkilenccel  csökkent.

Ugyanakkor Németország és Svédországban az alkalmazottak aránya az aktív népesség arányában 70 százalék fölött van, míg Görögországban egy évtizede 60 százalék körül stagnál. Emellett a hátrányt az is fokozza, hogy a görög munkaerőpiacon magasabb a munka-intenzív foglalkozások aránya, mint a Németországon nagy szerepet játszó feldolgozóiparban, ahol a munkaórák száma alacsonyabb, a termelékenység viszont magasabb. Ugyanakkor – teszi hozzá az OECD – a gond az, hogy a görög produktivitás alacsonyabb szintjét nem követik arányosan a bérek, vagyis számtalan görög vállalat nem versenyképes.


 

munka munkaóra produktivitás termelékenység oced
Kapcsolódó cikkek