Magyar gazdaság

Nincs többé a legendás banktitok? Több száz milliárd tűnhet el Svájcból

Az adóhatóságok egyre keményebb fellépése miatt egyre több dúsgazdag európai magánszemély vonja ki pénzét a svájci pénzintézetekből.

Az adócsalók elleni fellépés ügyében kifejtett nemzetközi nyomás és az adószigorítások miatt „abból indulunk ki, hogy összesen több száz milliárd frank folyhat majd ki Svájcból“ – mondta a Schweizer Bank nevű magazinnak Jürg Zeltner, a UBS vagyonkezelő osztályának vezetője a Die Welt szerint.

Szerinte csak a UBS–től mintegy harminc milliárd frank vándorolhat el. Hozzátette azt is, hogy „költségokokból a kis vevőknek is kevésbé lesz majd vonzó” svájci pénzintézetben tartani pénzüket. 

A folyamat egyébként már korábban elkezdődött: Zeltner májusi közlése szerint korábbi negyedévekben körülbelül tíz milliárd frankot vittek el a külföldi európai ügyfelek a UBS-től, amely 2012 közepén 783 milliárd franknyi vagyont kezelt – legalábbis ami a gazdag ügyfeleket illeti.

Hasonló trenddel számol a Credit Suisse is, amelytől 2009 óta 32 milliárd frankot csoportosítottak át a tehetős nyugat-európai ügyfelek más pénzintézetekbe. Az ország második legnagyobb bankja a következő években további 25-35 milliárd frank elvándorlására számít, mondta David Mathers pénzügyi vezető.

Korábban Svájc többek között a teljes körű banktitoknak köszönhette, hogy nagyon sok gazdag külföldi magánszemély választotta az ország pénzintézeteit vagyona elhelyezésére. Az elmúlt években azonban elsősorban Németország és az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást fejt ki a svájci kormányra annak érdekében, hogy szolgáltassanak adatokat az adóelkerülők elleni nyomozások során.

Svájc banktitok adócsalók
Kapcsolódó cikkek