Magyar gazdaság

Olaszország egész iparágakból szorulhat ki

Itália versenyképessége évről-évre csökken, ezért Mario Monti miniszterelnök az október 18-án tartandó euró csúcskonferencia előtt versenyképességi csomagot akar bemutatni Brüsszelnek - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A lap idézte Corrado Passera fejlesztési minisztert, aki korábban az Olivetti információs-technológiai cégnek, az olasz postának és a legnagyobb olasz magánbanknak, az Intesa Sanpaolonak volt a főnöke és a közelmúltban figyelmeztetett: Olaszországban az elmúlt10-15 évben a termelékenység csökkenése az EU-átlaghoz képest 10-15 százalékpont volt, Németországgal szemben még nagyobb." A miniszter szerint gyorsan foglalkozni kell a helyzettel, ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy Olaszország kiszorul bizonyos piacokról.

Monti miniszterelnök szeptember közepén tárgyalásra magához kérette a munkaadókat és a szakszervezeti vezetőket. Az október 18-án tartandó EU-csúcsig szeretne Brüsszelben prezentálni egy "termelékenységi paktumot". Az EU volt biztosa előbb megvédte Olaszországot a fenyegető csődtől, miközben szanálta a költségvetést, most pedig azon van, hogy Olaszországot ismét versenyképessé tegye. A számok ugyanis riasztóak.

Az OECD e héten közzétett jelentése szerint Olaszországban a termelékenység gyengébben alakult, mint bármely más ipari országban. Ez viszont azzal a következménnyel járt, hogy az egységnyi termékre jutó bérköltségek növekedtek, a versenyképesség pedig csökkent. Monti azt akarja elérni, hogy a bérek a jövőben jobban igazodjanak a termelékenység alakulásához.

Az FTD szerint a legnagyobb kihívást vélhetően a közigazgatás jelenti. "Itt döntő áttörésre van szükség" - hangoztatta Giorgio Squinzi, a Confindustria munkaadói szövetség elnöke. Az illetékes miniszter jelenlegi dolgozik a terveken és elképzelhető, hogy a következő évtől már az állami szférában is bevezetik a teljesítménybért.

monti olasz versenyképesség Olaszország
Kapcsolódó cikkek