Magyar gazdaság

EU - Már vitáznak a meg sem alakult bankfelügyeleten

Hiányolják az eurózóna tagországaival azonos szavazati jogot azok az országok, amelyek nem tagjai a valutauniónak - erről beszélt a dán és a svéd pénzügyminiszter is az uniós pénzügyminiszterek luxembourgi tanácskozása előtt kedden.

Margrethe Vestager dán pénzügyminiszter szerint a megbeszélések legfontosabb pontja az, hogy a pénzügyminiszterek nyitottak arra, hogy az eurózónán kívüli országok is "egyenlő felekként" lehessenek részesei a közös bankfelügyeletnek. Dánia Nagy-Britannián kívül az egyetlen ország a kontinensen, amely tartós felmentést kért és kapott az alól, hogy csatlakoznia kelljen az eurózónához.

A svéd pénzügyminiszter, Anders Borg kifejtette, hogy a bizottság közös bankfelügyeletre vonatkozó javaslata nem nagy előrelépés ahhoz képest, amelyet a pénzügyminiszterek szeptember végén megismerhettek a ciprusi informális találkozójukon. Borg úgy vélte, hosszú út vezet még a végleges megoldásig, és szerinte a javaslattal komoly gondok vannak, például a szavazati jogokkal is. Svédországnak elvileg kötelessége csatlakozni az eurózónához, de 2003-ban népszavazás utasította el a csatlakozást, jelenleg pedig a felmérések szerint a svédek több mint háromnegyede nem akarja lecserélni a koronát euróra.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős alelnöke a tanácskozásra tartva leszögezte, tartani kell a közös bankfelügyelet létrehozására kitűzött január 1-jei határidőt, ami szerinte lehetséges is. "Európának szüksége van az erős közös bankfelügyeletre" - jelentette ki Olli Rehn.

Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter a tanácskozásra tartva viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az uniónak "a részletekre, és nem a naptárra kellene figyelnie". Úgy vélte, sokkal fontosabb, hogy a bankuniót rendesen kidolgozzák, minthogy kapkodva tető alá hozzák, de ugyanolyan hibákat kövessenek el, mint az eurózóna megalkotásakor.

 Bizottsági források az elmúlt hetekben többször is megerősítették, hogy a bizottság azon dolgozik, hogy az eurózónán kívüli országok számára is a lehető legvonzóbb legyen az Európai Központi Bank által irányított közös bankfelügyelethez való csatlakozás. Azt ugyanakkor elismerték, hogy arra a jelenlegi szerződéses keretek között semmilyen mód nincsen, hogy az EKB kormányzótanácsában teljes szavazati jogot kapjanak azok az országok, amelyek a valutauniónak nem tagjai, ezzel ugyanis csak a közös pénzt használó országok rendelkezhetnek.

 

olli rehn svéd dán bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek