Magyar gazdaság

Európai Bizottság: 9 milliárd euróval többre van szükség az idén

A tervezettnél 9 milliárd euróval többre van szükség az idén ahhoz, hogy az Európai Unió minden vállalását teljesíteni tudja, ennyivel kellene kiegészíteni az unió idei költségvetését az Európai Bizottság számításai szerint - tudatta kedden Janusz Lewandowski költségvetésért felelős uniós biztos.

A legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre van szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus-programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra volna szüksége - közölte a brüsszeli testület.

"Nem arról van szó, hogy a bizottság több pénzt kér, hanem arról, hogy a tagállamok teljesítik-e vállalásaikat; folyamatos támogatást nyújtanak az Erasmus-programban részt vevő diákoknak és Európa szegényebb térségeinek a kohéziós alapokon keresztül" - idézi José Manuel Barrosót, a bizottság elnökét a testület közleménye.

A bizottság azt is ismerteti, hogy az unió éves költségvetése a hétéves pénzügyi keret adott évre szóló része, és mivel a periódus elején elindított projektek az időszak végére érnek be, ezért a többéves keret vége felé haladva arányosan több a kiadás. A testület azt sem mulasztja el hozzátenni, hogy a múlt év legvégén 5 milliárd euró finanszírozási igényt már nem tudott teljesíteni, amelyet az idei pénzből kellett kifizetni. Emellett a bizottság kijelenti, hogy mind a tavalyi, mind az idei büdzsét végül jóval kisebb összeggel fogadták el a tagállamok és az Európai Parlament, mint amennyit a bizottság eleve szükségesnek látott.

"Többször szóltam, hogy a javasolt költségvetés folyamatos nyirbálásra nagy gondot okoz majd, hát most itt a baj. Jelenlegi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy teljesítsük kötelezettségeinket. Most a tanácson és a parlamenten a sor, hogy vállalják a felelősséget, mert a szükségesnél kisebb büdzsét hagytak jóvá" - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Strasbourgban Janusz Lewandowski pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős uniós biztos.

Hozzátette: a forráshiány főleg az oktatás, a tudomány és a kutatás területén jelentkezik, ezért biztos abban, hogy az uniós intézmények nem mennek szembe saját korábbi kijelentéseikkel, miszerint az uniónak a növekedésbe kell befektetnie. A lengyel biztos egyben reményét fejezte ki, hogy a tagállamok és a parlament gyorsan jóváhagyja a költségvetés kiegészítését, amire nem az unió intézményeinek, hanem az európai diákoknak, kutatóknak, a civil és az üzleti szféra szereplőinek van szükségük.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy az összesen 9 milliárd euróból 5,9 milliárdot kellene a tagállamoknak állniuk, mert a bizottság idén 3,1 milliárd euró többletbevételre tudott szert tenni főleg versenyjogi eljárások során kiszabott bírságokból, büntetésekből.

 

 


 

unió kohéziós alapok vidékfejlesztés
Kapcsolódó cikkek