Magyar gazdaság

Lecsapott a francia óriásbankokra az S&P

A Standard and Poor’s amerikai hitelminősítő ügynökség három francia bankot leminősített, köztük a BNP Paribas bankóriást, további három francia banknál pedig - közük a Crédit Agricole és a Société Générale esetében - a kitekintést stabilról negatívra vette vissza.

"Véleményünk szerint növekednek azok a gazdasági kockázatok, amelyek közepette a francia bankok működneki, és ezért a francia bankok mérsékelten ugyan, de jobban ki vannak téve egy elhúzódó lehetőségének az euroövezetben" - mutatott rá indokolásában az amerikai hitelminősítő az AFP szerint.

A leminősítések "azt a véleményünket tükrözik, hogy e bankcsoportok jobban sebezhetők az euróövezetben jelentkező növekvő gazdasági kockázatok hatásával szemben, különösen Franciaországban és a dél-európai országokban, mégpedig az e piacokon mutatkozó földrajzi koncentrációjuk miatt – állítja a cég.

A Standard and Poor’s szerint a francia gazdaság viszonylag stabil, de csökkent a rugalmassága a kedvezőtlen külső fejleményekkel szemben. A problémák között szerepel továbbá a viszonylag magas államadósság, a külső versenyképesség csökkenése és a kitartóan magas amelyet súlyosbít az euróövezetben végbemenő válság, valamint az Európa-szerte egyre inkább elhúzódó recesszió és a belföldi növekedés csökkenésének kilátásai.

 

hitelminősítő leminősít standard and poor's
Kapcsolódó cikkek