Egy átlagos magyarországi banki ügyfél 50 ezer forintot vesz fel alkalmanként az ATM-ből a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, ezt azt jelenti, hogy a tervezett 3 ezrelékes tranzakciós adó mellett minden átlagos készpénzfelvétel 150 forinttal gyarapítja majd az államkasszát.

Emellett valószínűleg a többi készpénzfelvétel is így adózik majd, másként aligha remélhetné a kormány, hogy 30 milliárd forintos bevételre tesz szert az adóemelésből. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bankokkal történt egyeztetések nyomán úgy nyilatkozott, hogy a teher felét háríthatják át a hitelintézetek a fogyasztókra.

Az ágazat eredményeiről szóló adatok alapján úgy tűnik, a bankrendszerben nincs annyi profit, hogy a társaságok az illetéket egy az egyben lenyeljék. Tavaly a részvénytársasági formában működő bankok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 243,3 milliárd forintnyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, és az idei első félévben is negatív lett az ágazat adózott eredménye. Az egyes piaci szereplők között azonban nagy az eltérés ezen a téren is, így vélhetően lesznek olyan bankok, amelyeknek a közteher teljes lenyelése sem okozna gondot.

A közteher áthárítását nehezítheti, hogy sok banknál az ingyenes készpénzfelvétel egy jól kommunikálható ügyfélcsalogató fogás, ezért nem fog eltűnni továbbra sem. Az Origo.hu internetes portálnak nyilatkozó Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője szerint rengeteg lehetőségük van a bankoknak arra, hogy elrejtsék ezt a díjat. Drágulhatnak a hitelek, lecsíphetnek a betéti kamatokból vagy pedig megemelnek egyet-kettőt a különféle díjakból, hoz példát a szakember.
További részletek a mai Világgazdaságban