Magyar gazdaság

Rogán szerint egymillióan jól járnak az adóváltozásokkal

Támogatja a Fidesz-frakció a múlt héten bejelentett adóváltozásokat, mert azok jelentős adócsökkentéseket tartalmaznak - mondta a képviselőcsoport hétfői ülése után Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: 2013. január 1-jétől csökken a magyar középosztály adóterhelése, és csak azok fognak több adót fizetni, akik többet keresnek havi egymillió forintnál. A Fidesz szerint ők képesek több terhet vállalni az államadósság-csökkentés érdekében - tette hozzá.

Rogán Antal szerint csaknem egymillió embert érint, hogy négy százalékkal csökken a középosztály adóterhe, ami e társadalmi réteg erősödését is jelenti majd.

A félszuperbruttó teljes kivezetésével 2013-tól egy egyszerű és arányos adókulcs működik majd Magyarországon, ami az adóbevallások egyszerűsödésével is jár - összegezte.

Emellett a kormány adótörvény-javaslata több olyan intézkedést is tartalmaz - folytatta -, amely szintén egyszerűsítést jelent. Példaként említette az illetékfizetés tervezett új rendjét, amellyel az örökösödési illetékek esetében az eddigi 18 helyett két kulcs lesz, és a fiatalok lakásszerzési illetéke is jelentősen csökken a 15 millió forintnál kisebb értékű lakásoknál.

A Fidesz képviselőcsoportja fontosnak tartja azt is, hogy a munkahelyi étkeztetés kiemelt támogatást kap - jegyezte meg a frakcióvezető. Véleménye szerint 2013-ban és 2014-ben is a legfontosabb kormányzati célok között kell szerepelnie az adóbürokrácia egyszerűsítésének.

Rogán Antal reagált az ellenzéki felvetésekre is, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, a leghatározottabban visszautasítják, hogy "az ellenzéki pártok vissza akarnak térni egy megbukott adórendszerhez, és jelentősen emelnék a magyar családok adóterhét". Ha a kormánytöbbség elfogadná például az LMP javaslatát, a családoknak 25, illetve 45 százalékos adóterhet kellene kifizetniük - közölte, hozzátéve, szerinte e mögött az áll, hogy a családok adóterhelését emelnék meg azért, hogy a bankokét csökkenthessék.

A Fidesznek ezzel szemben az az álláspontja, hogy az államadósság visszafizetését továbbra is a bankadóból és a multinacionális vállalatokat terhelő adókból kell megoldani - jelezte a politikus.

Ki örülhet valójában az adóváltozásoknak?

Az RSM DTM kiszámította a jövő évre vonatkozó munkabér változásokat, eszerint csak a havi 202 ezer forintos bruttó bér feletti régióban javulni fog a nettó jövedelem aránya.

A félszuperbruttó kivezetése elemzői számítások szerint mintegy 110 milliárd forinttal csökkenti jövőre a személyijövedelemadó-bevételeket, míg a nyugdíjjárulék-plafon eltörlése mintegy 51 milliárd pluszbevételt eredményez a minisztérium számításai szerint. Az előbbi számokból kiolvasható, hogy várhatóan többen lesznek a nyertesek, mint a vesztesek.

2011-ben 4 299 ezer fő vallott összevonandó jövedelmet, akik közül mindössze 650 ezer fő rendelkezett 3 millió forint feletti éves összevonandó jövedelemmel. 2 és 3 millió forint közötti összevonandó jövedelmet 584 ezer fő vallott be – írja blogjában az RSM DTM.

A gyermeket nem nevelők számára már eddig is ismert volt, hogy 202 ezer forint havi jövedelem alatt a nettó bér nem fog változni. Az e feletti régióban pedig mintegy 4,32 százalékkal fog emelkedni nettó bérük egészen havi 661 850 forintig (19.866 forint pozíciójavulás havonta). E felett az előny fokozatosan elolvad, majd 1 011 595 forint havi jövedelem felett veszteségbe csap át.

Egy és két kedvezményezett eltartott esetén a levonandó személyi jövedelemadó összege nem, de a két fordító pont (202 000 forint; 1 011 595 forint) megegyezik a fentiekkel. Három kedvezményezett eltartott esetén a nettó bérnövekedés csak 530 152 forint havi bérnél indul, tekintettel a magas családi adóalapkedvezmény mértékére.

A visszafordító pont is azonos, 1 011 595 forint. Négy kedvezményezett eltartott esetén, tekintettel arra, hogy az érvényesíthető adóalapkedvezmény később fogy el, mint ahogy az egyéni nyugdíjjárulék plafon eltörléséből származó veszteséget el kellene könyvelni, 661 850 forint felett a nettó jövedelem csökken egészen 722 305 forintig. Ezután a pozíciójavulás a korábbiakhoz hasonlóan szintén az 1 011 595 forintos havi bruttó bérig tart.

adóváltozás adó
Kapcsolódó cikkek