Magyar gazdaság

Schauble hallani sem akar a görög adósság csökkentéséről

Az EU, az IMF, és az EKB alkotta trojka Görögország adósságcsökkentését kívánja, de ezt Wolfgang Schauble német pénzügyminiszer irreáilis ötletnek tartja.

Az a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) ellenőreiből álló úgynevezett trojka azt kivánja, hogy részesítsék Görögországot újabb adósságcsökkentésben.

A görögöknek szánt újabb adósságcsökkentést – mint irreális ötletet –Wolfgang Schauble szövetségi pénzügyminiszter elutasitotta – számolt be az N24 német hírtelevízió jelentésében. Schauble szerint az Euro-államokhoz hasonló hitelezők keze meg van kötve. A Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva leszögezte: a költségvetési törvény megtiltja valamely adósnak – aki nem tesz eleget a vele szemben támasztott követeléseknek –, hogy újabb pénzhez jusson. Mindenesetre Schauble lehetségesnek tartja a görög adósságok visszavásárlását.

Ugyanakkor Norbert Lammert, a Bundestag elnöke minden esetben ragaszkodik a parlamenti jóváhagyáshoz. A Spiegel adott hírt arról, hogy a trojka Görögország számára újabb adósságcsökkentést javasol, ám ezt a hírt eddig nem erősitették meg.  „Nem tudunk ilyen irásos jelentésről" – hangoztatta Schauble szóvivője. A Spiegel szerint az ilyen tervek Németországban ellenállásba ütköznek. Egyébként az euroöüvezet pénzügyminiszterei a jövő szerdán telefonkonferencián tanácskoznak az Athénnek nyújtandó újabb segélyről. A kulisszák mögött biztosra veszik, hogy az europartnerek nem fogják cserben hagyni Görögországot és megvédik újabb hitelek nyújtásával a csődtől az N24 szerint. Az is valószinű, hogy a takarékossági előirások teljesitésének halasztására is sor kerülhet.

EKB IMF schauble EU trojka Görögország
Kapcsolódó cikkek