Magyar gazdaság

EU-büdzsé: Magyarországnak problémái vannak

Magyarország azok közé az országok közé tartozik az Európai Unióban, amelyeknek valós politikai problémájuk van a következő többéves pénzügyi keretre (multiannual financial framework, MFF) vonatkozó jelenlegi javaslattal kapcsolatban - közölte egy uniós diplomata hétfőn az MTI-vel.

A tanács ciprusi elnöksége által a múlt héten közzétett indítvány legalább 50 milliárd eurós csökkentést javasol az Európai Bizottság javaslatához képest. A kohéziós támogatásokra fordítható összeget több mint 12 milliárd euróval csökkentenék.

Az uniós forrás arra is rámutatott, hogy az 50 milliárd eurós csökkentés valójában ennél jóval több, mert a ciprusi javaslat olyan projekteket is beemelne az MFF-be, amelyeket a bizottság a többéves költségvetésen kívül javasolt megvalósítani.

A forrás szerint 27 tagállammal számolva a valós csökkentés inkább 70 milliárd euróra tehető, Horvátországgal, mint 28. tagállammal kalkulálva viszont valójában 80 milliárdra taksálta a megszorítás mértékét. Ráadásul aggasztónak találta, hogy a ciprusi javaslat "kerekperec" kimondja: ez a javaslat lefelé nyitott, vagyis a végleges megállapodás ennél jóval nagyobb tényleges vágást tartalmazhat.

Az egyezkedésekre rálátó forrás úgy értékelte, hogy az MFF-ről folyó tárgyalásokon 7-8 tagállam, a nettó befizetők "diktálják a tempót", ezek az országok pedig a hétéves uniós büdzsé 130-200 milliárd eurós megkurtítása mellett kardoskodnak. A forrás meglehetősen zavarónak nevezte, hogy mindeközben a másik 20 tagállam álláspontját "figyelmen kívül hagyják".

Magyarország azok közé az országok közé tartozik az Európai Unióban, amelyeknek valós politikai problémájuk van a következő többéves pénzügyi keretre (multiannual financial framework, MFF) vonatkozó jelenlegi javaslattal kapcsolatban - közölte egy uniós diplomata hétfőn az MTI-vel.MTI-->

EU-büdzsé
Kapcsolódó cikkek