Magyar gazdaság

Jöhet a föderális Európa: nagyobb egység és nagyobb kontroll

Ha a tagállamok újabb jogkörökkel ruházzák fel az európai intézményeket a gazdasági és monetáris unió (EMU) létrehozásának érdekében, akkor az elszámoltathatóságot is növelni kell - állapította meg kedden elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP).

 A határozat szerint az EMU teljes megvalósítása az uniós szerződés megváltoztatását is szükségessé teszi, de jelentős haladást lehet elérni a jelenlegi jogi rendszerben is. A képviselők által elfogadott szöveg szerint a foglalkoztatási problémák megoldása érdekében, az EMU-ban résztvevő országoknak szociális paktumot kellene kötniük.

A határozat része lesz annak a munkaanyagnak, amely alapján az Európai Parlament, az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnöke elkészítik az ütemtervet az EMU megvalósítására.

A határozat ismerteti, hogy nem kizárólag az EP számára kér nagyobb beleszólást a döntéshozatalba és az ellenőrzésbe, hanem a tagállami parlamentek szerepét is növelné. A képviselők szerint, ha a tagállamok úgy döntenek, hogy megerősítik a pénzügyi és gazdasági biztos pozícióját, akkor ez a személy a jelenleginél nagyobb felelősséggel kell hogy tartozzon az EP-nek.

Az uniós bankfelügyelet kialakításával kapcsolatban az EP-képviselők arra az álláspontra helyezkedtek határozatukban, hogy a bankfelügyelet vezetőjének személyét az EP-nek is jóvá kellene hagynia, akinek jelentést is kellene tennie az intézmény számára, és bizottsági meghallgatásokra is beidézhetnék. Hasonló jogköröket szeretne a parlament az ősszel felállt Európai Stabilitási Mechanizmus vezetőjével kapcsolatban, ahogy abba is szeretnének nagyobb beleszólást, hogy ki képviseli az Európai Uniót, mint politikai intézményt a trojkában, vagyis, hogy a bizottság kit delegál az egyes küldöttségekbe. A kiválasztottaknak szintén rendszeresen jelentést kellene tenniük az EP számára.

A határozat végül támogatásáról biztosítja "egy valóban föderális Európa" tervét. Tudomásul veszi, hogy az EMU megvalósításához szerződésmódosításra lesz szükség, de leszögezi, hogy a jelenlegi jogi keretek között is sokat lehet tenni a válság leküzdése érdekében. Emellett az EP azt is sürgeti, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmust megalapozó szerződés és az úgynevezett fiskális paktum, amely jelenleg az uniós jogon kívül álló, kormányközi megállapodás formájában jött létre, mihamarabb kerüljön be az uniós szerződésekbe.

EMU EKB monetáris unió trojka
Kapcsolódó cikkek