"Összesen 87 hazai beruházási lehetőséggel ismerkedhetnek meg az arab üzletemberek. A gazdaság minden ágazata megtalálható benne, 35 közülük turisztikai beruházás, 17 a zöld energia területére vonatkozik, 14 az infokommunikáció, elektronika, 11 az élettudomány, 10 a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területére. Ezek összértéke 1 milliárd 947 millió euró" - mondta.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az arab országok kamaráit tömörítő szervezet (GUCCIAAC) közös kétnapos rendezvényének célja a magyar befektetési és üzleti környezet, a kiemelt ágazatok, illetve a befektetésre alkalmas konkrét magyar projektek bemutatása az arab üzleti élet számára, az invesztíciók ösztönzése és a kereskedelemfejlesztés elősegítése. A fórumra 16 országból csaknem 150 befektetni vágyó arab üzletember, diplomata, politikus, kamarai vezető érkezett hazánkba.

Az új külgazdasági stratégia integráns része a „keleti nyitás”, melynek értelmében hazánk erősíteni kívánja üzleti kapcsolatait Kínával, Indiával, Oroszországgal, a volt FÁK tagállamokkal és az arab világgal.

Az eseményen Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár mellett részt vesz Adnan Kassar, az Egyesült Arab Kamara elnöke és Freij Sabounjian, libanoni ipari miniszter, továbbá többek között a szaúdi, a jordán, a bahreini és a jemeni kamarai vezetők.