Magyar gazdaság

Orbán az EU-csúcsról: jobb, hogy most nem lett megállapodás

Eredménytelenül ért véget a csütörtökön kezdődött EU-csúcs, amely az unió következő hétéves, 2014-2020 közötti költségvetéséről volt hivatott dönteni.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a csúcs után emlékeztetett arra, a mostani hétéves büdzséről szóló döntéshez sem volt elég egy csúcstalálkozó 2005-ben. Igaz hét éve már decemberben sikerült megállapodni, vagyis még egy év állt rendelkezésre a hétéves büdzsé felhasználási szabályainak megalkotására, illetve azt követően az egyes országokban a fejlesztési tervek kidolgozására. Jelen esetben azonban leghamarabb januárban születhet döntés, miután a csúcs után kiadott európai tanácsi közlemény a jövő év elejét jelölte meg az egyezség megkötésére.

A csúcstalálkozó kudarcát a költségvetés nettó befizetői és a kedvezményezett országok közötti áthidalhatatlan ellentét okozta: míg előbbiek minél kisebb összeget fizetnének a büdzsébe, addig az utóbbiak a fejlesztési, illetve az agrártámogatások csökkentése ellen küzdenek.

Orbán Viktor kormányfő a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarország számára előnyösebb, hogy nem jött létre megállapodás, mint az, hogy a Herman Van Rompuy által csütörtök éjjel ismertetett javaslatot fogadták volna el. E tervezet ugyan kimondta, hogy azon országok, így Magyarország esetében, ahol 2008 és 2010 között legalább 1 százalékkal esett vissza a a juttatható kohéziós támogatásokat a GDP 2,585 százalékában maximálnák az általános plafonként alkalmazandó 2,35 százalék helyett.

Az Európai Bizottság eredetileg 2,5 százalékos általános jellegű plafont javasolt, amely a hazánk számára rendelkezésre álló kohéziós források közel 30 százalékos csökkentését eredményezné, miután a mostani ciklusban megítélt 25,7 milliárd eurós összeg 18,3 milliárdra apadna. Ezt a több mint hétmilliárd eurós veszteséget Van Rompuy tervezete a BruxInfo számításai szerint is csak kevesebb mint egy milliárd euróval csökkentené, vagyis a magyar kohéziós források továbbra is jelentős mértékben, mintegy 1800 milliárd forinttal csökkennének a jelenlegi hétéves ciklushoz képest. 

EU-csúcs 2014-2020 költségvetés
Kapcsolódó cikkek