Magyar gazdaság

SZEF: A három csapás napja volt tegnap a parlamentben

Az Országgyűlés tegnapi ülése a „három csapás” napjaként kerülhet be a magyar parlamentarizmus történetébe – írja közleményében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), amelyben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen alkotmánybírósági normakontrollt az elfogadott törvényekkel kapcsolatban.

Első csapás: a minimális szakmai egyetértés hiánya ellenére megszavazták a közoktatási intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslatot.

Második csapás: a szakértői és a politikai tiltakozások semmibe vételével elfogadták a választási eljárási törvényt, veszélyeztetve ezzel a szabad és demokratikus választásokat.

Harmadik csapás: a magyar történelem és parlamentarizmus legsötétebb korszakaira emlékeztető rasszista megnyilvánulás hangozhatott el, érdemi helyszíni reakció nélkül a T. Házban.

A SZEF felhívja az Országgyűlés, a kormány figyelmét, hogy változtasson a jogalkotás elfogadhatatlan módján, és határolódjon el mindenfajta kisebbségellenes megnyilatkozástól. Egyben kérik a köztársasági elnököt, hogy élve törvény adta lehetőségével, kezdeményezzen alkotmánybírósági normakontrollt az elfogadott törvényekkel kapcsolatban.


 

szakszervezet szef
Kapcsolódó cikkek