Magyar gazdaság

Czomba: Szabad vállalkozási zónák indulnak

A kormány a növekedési fordulattól és a munkaerő-állomány jelentős részét érintő munkahelyvédelmi akciótervtől azt várja 2013-ban, hogy nem törik meg a foglalkoztatottak számának növekedése - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Czomba Sándor az MTI-nek adott év végi interjújában kiemelte, hogy a még mindig bizonytalan európai növekedési kilátások miatt a foglalkoztatás további bővítésében a közfoglalkoztatásnak is szerepet kell vállalnia a következő évben. Jelezte, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos fedezetét az elfogadott 2013. évi költségvetési törvény teremtette meg. Hozzáfűzte, hogy a 300 milliárd forintba beleértendő a kivállalkozásoknak felkínált kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) és a kisvállalati adóval (kiva) megtakarítható adótömeg is.

Az államtitkár rámutatott: a vállalkozási és a nonprofit szférában fennmarad a bérkompenzációs adókedvezmény 2013-ban is: csökkenő mértékben havi bruttó 135 000 forint munkabér alatt lesz érvényesíthető az adókedvezmény, a 2012. évi 190 000 forinttal szemben. A bérkompenzációs adókedvezmény és a munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei külön-külön is érvényesíthetők lesznek - hívta fel a figyelmet Czomba Sándor.

A közfoglalkoztatásról a Belügyminisztérium összesítésére hivatkozva Czomba Sándor elmondta: az idén a közfoglalkoztatásba bevont álláskeresők létszáma meghaladta a 314 ezret. A 2012-es büdzsében 132,2 milliárd, a 2013-asban 154 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közfoglalkoztatás támogatására. Jövőre mintegy 300 ezer embert terveznek bevonni a közfoglalkoztatásba.

Elindulnak jövőre az első szabad vállalkozási zónák is: az itt beruházó, fejlesztő, vagy új munkahelyet teremtő külföldi vagy magyar vállalkozásoknak a kormány adókedvezményt - például szociális hozzájárulási adó-, vagy fejlesztési kedvezményt -, illetve fejlesztési támogatást nyújt, de segít a szakmai és tudásmenedzsment tekintetében is - mondta Czomba Sándor. Hozzátette: a teljes rendszer működésének kialakulása 2014-re, a következő európai uniós programozási időszak forrásaival és fejlesztési eszközeivel kiegészülve várható.


 

foglalkoztatás Czomba munkahely
Kapcsolódó cikkek