Magyar gazdaság

Martonyi: "Meglepően jól sikerült" a Közép-Európa-politika

Martonyi János külügyminiszter szerint "meglepően jól sikerült" a Közép-Európa-politika alakítása az elmúlt egy évben, többek várakozásával ellentétben nem romlottak Magyarország kapcsolatai azokkal a szomszédos országokkal, amelyekben kormányváltás volt az idén.

A tárcavezető a csütörtöki évértékelő sajtóbeszélgetésen azt mondta, Magyarország az előző szlovák kormánnyal jó viszonyt ápolt, és Robert Fico hatalomra kerülése után tovább javultak a kétoldalú kapcsolatok. Folyamatos a párbeszéd a két ország között, mert a közös érdekek fontosabbak a vitáknál - mutatott rá.

Romániával kapcsolatban kifejtette, voltak aggodalmaik, de a kétoldalú kapcsolatok stabilizálódtak. Az ország érdeke, hogy rendezettek legyenek a kétoldalú kapcsolatok, és folytatódjon az együttműködés Romániával.

Megjegyezte, Szerbiával is kifejezetten jól alakulnak a kapcsolatok.

MTI kérdésére, hogy miként alakult a határon túli magyar közösségek helyzete az elmúlt évben, úgy válaszolt: "nem romlott". A kisebbségeket kell megkérdezni, hogyan látják helyzetüket, milyen elképzeléseik vannak annak javítására - mondta. A kisebbségek elképzeléseinek megvalósításában Magyarországnak segítenie kell - mutatott rá.

A tárcavezető szerint a visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - erősebb, hatékonyabb és sikeresebb, mint valaha, és az országok minden fontos kérdésben egyeztetnek. A nyugat-balkáni régióról azt mondta, a térségben szeretik Magyarországot, ami a diplomáciai kapcsolatokban is tükröződik. A nyugat-balkáni országok értékelik, hogy Magyarország támogatja európai integrációs törekvéseiket, Európa újraegyesítését.

Románia Martonyi Szlovákia Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek