Magyar gazdaság

Olli Rehn: Az IMF elleni magyar hecckampány nem segít

A hiteltárgyalások érdemi folytatásához egyértelmű üzenetet, kötelezettségvállalást vár az Európai Bizottság a magyar kormány részéről, hogy ha lesz program, azt végre is hajtja. A Népszabadság információi szerint ezt közölte Olli Rehn, a szervezet alelnöke, pénzügyekben illetékes biztos Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozójának (Ecofin) informális reggelijén.

Matolcsy reményét fejezte ki, hogy 2013 elején folytatódhatnak tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A Népszabadság úgy tudja, Rehn kitért arra is, hogy az IMF elleni hecckampány nem segít, és a magyar kormány néhány intézkedéséről eleve sejthető volt, hogy nem illeszkedne egy EU/IMF-programba.

Információik szerint a finn biztos tárgyszerű felszólalásában közölte: Magyarország jelentős lépéseket tett a költségvetés konszolidációja és a hiánycélok elérése érdekében, amelyeknek megvannak az eredményei.
 
A bizottság ugyanakkor egyes költségvetési intézkedések minőségét kifogásolja, melyek ugyan teljesítik a fiskális célokat, a költségvetési hiányt három százalék alatt tartják, de a lap értesülése szerint akadályozzák a gazdasági növekedést, és nem segítik a foglalkoztatás bővülését.

Matolcsy felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország jelentős intézkedéseket tett. Kiemelte a csökkenő államadósságot, a deficitcélok betartását és hogy a folyó fizetési mérleg többletet mutat.

Emlékeztette európai kollégáit arra is, hogy Magyarország teljesítette az IMF kéréseit, azaz a makropálya felülvizsgálatát, a 2013-as három százalék alatti hiánycél tartását és a Magyar Nemzeti Bank kivonását a tranzakciós illeték hatálya alól. A miniszter elismerte, a magyar kormánynak vannak nem konvencionális intézkedései, de azzal érvelt, hogy teljesítjük a hazánktól elvárt számokat. A tagállamok pénzügyminiszterei nem szóltak hozzá a hazánkról szóló eszmecseréhez.

Európai Bizottság olli rehn gazdaság költségvetés
Kapcsolódó cikkek