Magyar gazdaság

IMF: Felfüggesztettük a tárgyalásokat Magyarországgal

Mindig is készenléti hitelről beszéltünk a magyar kormánnyal – mondta Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) külkapcsolatokért felelős igazgatója. Szerinte az IMF készenléti hitelmegállapodás alapjául szolgáló tárgyalásokat folytatott a magyar kormánnyal, ám a tárgyalásokat felfüggesztették.

"2012 elején olyan intézkedésekről tárgyaltunk a magyar kormánnyal, amelyeket egy készenléti megállapodás támogatott  volna meg, amit a kormány elővigyázatosságiként szándékozott volna kezelni. Amint azt utóbbi hetekben közöltük, ezek a tárgyalások fel lettek függesztve" - jelentette ki Rice, Orbán Viktor miniszterelnöknek az IMF-fel folyatott tárgyalásokra vonatkozó kijelentésére reagálva.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben azt mondta, hogy az IMF nemet mondott az elővigyázatossági hitelre, mert hitelt akarnak adni, de Magyarország csak védőhálót szeretne.

Rice mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a készenléti hitelkeretet a magyar kormány kezelhetné elővigyázatossági hitelként. Szakértők szerint az IMF a „jó tanuló” országoknak tartja fenn az elővigyázatossági hitelkeretet.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az és a Nemzetközi Valutaalap által hangoztatott bírálatokra, hogy a kormány túlzottan támaszkodik rövid távú intézkedésekre, elmondta, hogy a kormány hosszú távú strukturális változtatásokat hajtott végre. A WSJ-nek azt mondta, a kormány azt is támogatja, hogy csökkentsék a bankadót azon kereskedelmi bankoknál, amelyek fokozzák a hitelezést a kis- és középvállalatoknak. A miniszter hozzátette, hogy a növekedés az év közepén megindul.

Matolcsy szavai segítették a forintot

Az IMF a hét elején kiadott országjelentésében azt írta, hogy a kedvező globális piaci kondíciók miatt csökkent a kormányzaton a finanszírozási nyomás, de a gazdasági kilátások továbbra is gyengék Magyarországon. Az IMF a IV. cikkely szerinti jelentésében kiemelte, hogy a gazdaság a második recesszióval néz szembe négy éven belül, miközben a fogyasztás és a beruházás csökken, és a magas. Míg a költségvetési hiány 2012-ben jelentősen csökkent, a politikai intézkedések rontották a befektetői környezetet. Új gazdaságpolitikára van szükség, ami fenntartható növekedési pályára állítja az országot. A pénzügyi szektor megerősítésére van szükség, és a strukturális reformok növelhetnék Magyarország potenciális növekedését – tartalmazza a jelentés.

Varga Mihálynak tetszik az IMF-jelentés

A jelenlegi gazdaságpolitika alapján a költségvetési deficit várhatóan emelkedni fog 2013-15 között – írta az IMF. Idén 3,25 százalék lehet a GDP-arányos hiány a valutaalap prognózisa szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. november 17-én jelentette be, hogy tárgyalna az IMF-fel, mindössze néhány nappal az után, hogy a tárca vezetője, Matolcsy György azt mondta a parlamentben: „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”. Az elmúlt több mint egy év is hasonlóan ellentmondásosan zajlott. A magyar tárgyalódelegációt előbb Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, később, tárca nélküli miniszterként Varga Mihály vezette.

hitelkeret IMF kormány magyar kormány hitel
Kapcsolódó cikkek