Magyar gazdaság

Irányváltás a Fehér Házban

A korábbi évekkel szemben nem a Wall Street egy elismert szereplője lesz az új amerikai pénzügyminiszter. A fiskális ügyekben jártas Jack Lew-nak nem sok ideje lesz megszokni új posztját, miután alig egy hónapja van arra, hogy megkösse az adósságplafon megemeléséhez szükséges megállapodást a republikánusokkal.

Barack Obama amerikai elnök szakított a korábbi évek gyakorlatával, amikor Jack Lew-t, a Fehér Ház eddigi halk szavú kabinetfőnökét jelölte második elnöki ciklusa pénzügyminiszterének. Az 57 éves, apja révén lengyel származású Lew ugyanis nem a pénzpiaci, illetve nemzetközi ügyekben jártas amerikai közgazdászcsapathoz tartozik, hanem a washingtoni költségvetés legfőbb szakértőinek egyike. Mielőtt ugyanis Obama kabinetfőnöke lett, a Fehér Ház költségvetési igazgatója volt, amely posztot Bill Clinton elnöksége alatt is betöltötte.


Elemzők szerint Obama jelölésével hangsúlyeltolódás történik majd a Fehér Ház stábjában. Eszerint az elnök gazdasági csapata nem elsősorban a globális pénzügyi, gazdasági válságra, hanem a republikánusokkal folyó költségvetési ügyekre koncentrál majd. Szenátusi megerősítése után – aminek időpontja még nem ismert – Lew-nak nem sok ideje lesz megszokni új posztját, ugyanis február közepéig-végéig megállapodásra kellene jutnia a képviselőházat uraló republikánus ellenzékkel a jelenleg 16,4 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről, amely azt a limitet határozza meg, amíg a kincstár adósságpapírokat bocsáthat ki az állami kiadások finanszírozására. Ezt a plafont valójában már tavaly év végén elérte a kincstár, azonban Timothy Geithner távozó pénzügyminiszter a fizetésképtelenség elkerülése érdekében átmeneti rendkívüli intézkedéseket vezetett be. A 200 milliárd dollár megtakarítási értékű, az állampapírok kibocsátásra vonatkozó intézkedések azonban csak február közepéig-végéig biztosítják az adósságplafon átlépésének elkerülését, vagyis azt, hogy fizetési kötelezettségeit továbbra is teljesíteni tudja az állam.


A jelenlegi adósságplafon megemeléséről várhatóan ismét az utolsó pillanatban egyezik meg a Fehér Ház a republikánusokkal, miután utóbbiak azt követelik, hogy akkora mértékben csökkentsék a demokraták számára fontos szociális kiadásokat, amekkora mértékkel emelik az adósságplafont. A republikánusokkal folyó, sokszor késhegyig megnő vitákhoz azonban már hozzászokhatott Lew, hiszen 2011 nyarán ő tárgyalt a Fehér Ház képviseletében a republikánusokkal az adósságplafon akkori megemeléséről.


A költségvetési ügyekben való jártassága mellett Lew jelölésével kapcsolatban azonban számos elemző felhívja arra a figyelmet, hogy a leendő pénzügyminiszter nem a nemzetközi gazdasági ügyek, illetve a pénzpiaci szabályozás szakértője. Mint emlékezetes, Lew elődje, Timothy Geithner a New York-i Fed éléről igazolt át a Fehér Házhoz. Geithner elődje, Hank Paulson is bankár volt, ő a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatói posztját hagyta ott a pénzügyminiszterségért. Bár Lew az Obama-admisztrációhoz való csatlakozása előtt eltöltött két évet a pénzügyi szektorban a Citigroupnál, mégsem nevezhető a pénzügyi szabályozások nagy szakértőjének, így kérdéses, hogy a gyakorlatban miként hajtja majd végre a pénzügyi szektor reformját, a Wall Street újraszabályozását.


Ami pedig Lew külföldi elismertségét illeti, számos a Reuters által megkérdezett európai, ázsiai diplomata úgy nyilatkozott, hogy számukra „fekete lónak” minősül a leendő pénzügyminiszter. Az eurózóna egyik tisztviselője azonban üdvözölte, hogy Lew a költségvetési ügyekben jártas.

Lew aláírásán viccelődött Obama

„Az is megfordult a fejemben, hogy mégsem őt jelölöm pénzügyminiszternek” –így viccelődött Barack Obama Jack Lew jelölésének bejelentésekor azon, hogy előzőleg a sajtó széles körben taglalta azt, hogy a pénzügyminiszter-jelölt szignója igen csúnya. Jack Lew aláírása ugyanis leginkább szorosan egymáshoz fűzött hurkokhoz hasonlítható. Ennek azért van jelentősége, mert a pénzügyminiszter aláírását feltüntetik a dollár-bankjegyeken. „Jack biztosított arról: dolgozni fog azon, hogy legalább egy betűt el lehessen majd olvasni a szignóján” – jegyezte meg viccesen Obama. A távozó pénzügyminiszternek, Timothy Geithnernek négy évvel ezelőtti hivatalba lépésekor is meg kellett változtatnia aláírását.


Fehér Ház Jack Lew Timothy Geithner pénzügyminiszter Barack Obama
Kapcsolódó cikkek