Magyar gazdaság

Megszűnt az egykulcsos adórendszer Szlovákiában

Főleg az egyéni vállalkozók és a megbízási szerződés alapján dolgozók járnak a szlovákiai adóváltozásokkal – emlékeztet az Új Szó.

A legfontosabb változás azonban nem ez, hanem az, hogy a Robert Fico vezette kormány megszüntette az egykulcsos adórendszert. A második, 25 százalékos adókulcs a havi 3310,40 eurót meghaladó jövedelemrészre lesz érvényes.

A 19 százalékos egységes adókulcsot Mikulas Dzurinda második kormánya vezette be 2004-től. A 19 százalék nem csak a személyi jövedelemadóra, de az áfára és a társasági adóra is vonatkozott. Az egyszerűbb rendszer akkor szakértők szerint hozzájárult ahhoz, hogy jelentős működőtőke érkezett az országba, az alacsony keresetűek adóterhének emelkedése – amelyet ráadásul a szociális támogatások jelentős kurtításával párhuzamosan hajtottak végre – tiltakozásokat váltott ki az országban.

A mostani, Robert Fico által már a tavaszi választási kampány idején beígért hátra arc hátterében nem ez áll, hanem a költségvetési kényszer: Pozsony szeretné három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt ebben az évben. Ennek érdekében más változtatásokat is bevezettek: az egyéni vállalkozók számára jelentősen emelkedik a minimális járulék összege, többe kerül majd mind a társadalom-, mind az egészségbiztosítás. A legnagyobb változásra azok számíthatnak, akik eddig megbízási szerződés alapján egészítették ki havi bevételüket vagy csak ilyen szerződés alapján találtak munkát. Ők járulékfizetés tekintetében az alkalmazottakkal kerültek azonos szintre.

Halaszt Bukarest

Nem vezetik be 2013-ban a differenciált jövedelemadózást, amely az alacsonyabb keresetűeknek jelentett volna könnyítést – közölte Victor Ponta miniszterelnök. A december végén hivatalba lépett második Ponta-kormány programjában szerepel, hogy a kabinet fenntartja a 16 százalékos általános jövedelemadót, de az alacsonyabb kereseteknél az adókulcsot 12, illetve 8 százalékra csökkenti.

adórendszer egykulcsos adó
Kapcsolódó cikkek