Magyar gazdaság

Roubini szerint Magyarország a hibás a forint zuhanásáért

Magyarország a felelős a forint gyengüléséért - jelezte a Roubini Global Economics. Egy nappal korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amely szerint épp a forint eladására ösztönző elemzők az okai az árfolyam romlásának.

A forint esésének legfőbb oka a magyarországi bizonytalanság - írta Jelena Vukotic, a Roubini Global Economics régióért felelős közgazdásza. A bizonytalan helyzet pedig elsősorban azért állhat fenn, mert komoly bizonytalanságok vannak a jegybankelnökváltással kapcsolatban.

A magyar gazdaság továbbra is kitett a piaci turbulenciának - szól az elemzés. Azt várják ugyanis, hogy a márciusban hivatalba lépő új jegybankelnök (a posztra sokan Matolcsy Györgyöt tartják esélyesnek) nem szokványos intézkedésekbe kezd, és további kamatvágások is jönnek, ez pedig növeli a bizonytalanságot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy nappal korábban arról adott ki közleményt, hogy szerintük Nouriel Roubini és spekulánsok állnak a forint zuhanásának hátterében. Roubini ugyanis arról írt, hogy amíg Magyarország nem írja alá az IMF-megállapodást, érdemes lehet shortolni a forintot.

Matolcsy György NGM Roubini árfolyam
Kapcsolódó cikkek