Magyar gazdaság

Szürke eminenciás válthatja az amerikai pénzügyminisztert

Január vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter – értesült a Bloomberg. Geithner, aki az utolsó képviselője Obama eredeti gazdasági csapatának, kulcsszerepet játszott abban, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején közpénzből adjanak mentőcsomagokat az összeomlás szélére sodródott magánvállalatoknak.

Részese volt a kongresszussal a költségvetési szakadék elkerüléséről és az adósságplafon tavalyelőtti megemeléséről folytatott tárgyalásoknak is.

Washingtonban Jack Lew-t, a Fehér Ház kabinetfőnökét tartják a legesélyesebbnek a megüresedő bársonyszék betöltésére. Az elnöki hivatal volt költségvetési igazgatójának kinevezését azonban több vezető republikánus politikus ellenezné, ami tovább ronthatja a Fehér Ház és a kongresszus feszült viszonyát.

Lew ellen az is gyakori vád, hogy a Citigroup élén töltött két évet leszámítva többnyire a washingtoni adminisztrációban dolgozott. Így gazdasági kérdésekben nem annyira felkészült, mint Geithner, aki minisztersége előtt (és a pénzügyi válság kitörésekor) a New York-i Fed élén állt. A Bloomberg szerint elképzelhető, hogy a korábbinál fontosabb szerep vár a leendő pénzügyminiszter stábjára, államtitkáraira.

fiscal cliff USA Jack Lew Fed Timothy Geithner
Kapcsolódó cikkek