Magyar gazdaság

Varga: az IMF-nek sem azt mondjuk, hogy itt minden rendben van

Ha ebben az évben is a bruttó hazai termék 3 százaléka fölé próbálna kerülni a költségvetési hiánymutató, akkor a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a HírTV Rájátszás című műsorában kedden.

A miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak azt kell megértenie, hogy a magyar kormány le fogja szorítani a költségvetési deficitet. "A kormányváltáskor világossá tettük, hogy az ország óriási bajban van, és először stabilizálni kell a gazdaságot, egyensúlyt kell teremteni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt két év arról szólt, hogy csökkent az államadósság és a deficit mértéke.

Az IMF szakértői hétfőn közzétett országértékelésükben arról írtak, hogy - a jelenlegi feltételeket figyelembe vevő - számításaik szerint a magyar államháztartási hiány idén eléri a 3,25 százalékát, és a következő években is a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges 3 százalékos szint felett lesz. Az IMF szakértői akkor azt írták: a hiánycél elsősorban a vártnál alacsonyabb adóbevételek és az e-útdíj bevezetésének várható késlekedése, az oktatásra fordított magasabb kiadások és az Európai Uniós projektek magasabb önrészhányada miatt nem fog teljesülni.

Varga Mihály ugyanakkor hétfőn az MTI-nek adott interjúban jelezte, hogy az Európai Bizottság szakértői továbbra is 3 százalék alatti hiányt várnak az idei évre.

A tárca nélküli miniszter kedden a Rájátszás című műsorban leszögezte: egyetlen szomszédos ország sem tudná azt mondani, hogy olyan pályán van, amelyen meg tudja mondani másfél évre előre az eredményeit. Példaként említette, hogy Németország is, amely "Európa gazdaságának motorja", nemrég 1 százalékról 0,4-re csökkentette az erre az évre vonatkozó növekedési prognózisát.

Varga Mihály hangsúlyozta: "a magyar gazdaságnak és gazdaságpolitikának megvan az a rugalmassága, hogy egy ilyen helyzetre mindig tud reagálni". Úgy fogalmazott: "egyáltalán nem azt mondjuk, és a Valutaalapnak sem azt mondjuk, hogy itt minden rendben van. Szó sincs még erről". 

A kormány az egyensúlyt teremtette meg, és ennek az volt az ára, hogy a növekedésben sajnos gyengébben tudott teljesíteni az ország - fogalmazott. "Mi is azt mondjuk, mint ők, hogy a következő időszakban a növekedést szeretnénk ösztönözni" - tette hozzá.

 

MTI-->

IMF Varga deficit hiány Valutaalap költségvetés
Kapcsolódó cikkek