James Vaupel 25 órában határozná meg a heti munkaidőt, viszont cserébe csak 80 évesen lehetne nyugdíjba menni. „Egyre jobban öregszik a dán társadalom. A mai tízévesek várhatóan nyolcvanéves korukban is tudnak majd dolgozni. Cserébe viszont azt a kedvezményt kaphatnák, hogy csak 25 órát kelljen dolgozniuk egy héten” – mondta a kutató a Science Nordic című honlapnak.

Vaupel szerint a rövidebb heti munkaidőnek köszönhetően egészségesebbek lennének az emberek, így 80 éves korukig is tudnának dolgozni. Az időskori munka pedig tovább fokozná a hetvenévesek egészségét, miután az, hogy a társadalom hasznos tagjai maradnak még idős korukban is, jelentősen javítaná kedélyállapotukat.

Az OECD augusztusi felmérése szerint tagállamai közül 2050-re Dániában lesz a legmagasabb, 69 év a A dán pénzügyminisztérium még ennél is magasabb 71,5 éves korhatárral számol az évszázad közepére, miután a koppenhágai kabinet 2006-ban a várható élettartamhoz kötötte a nyugdíjkorhatár emelését, vagyis, minél tovább élnek a dánok, annál tovább kell dolgozniuk.

Jelenleg 67 év a nyugdíjkorhatár Dániában, azonban a kormányzat 2020-ra két évvel emelné meg ezt a szintet az 1958 után születettek esetében.