Magyar gazdaság

Bajnai: a bizalom helyreállítása a cél

Bizalom – ezt az egy szavas címet adtuk annak a dokumentumnak, amely a 2014-es kilábalásról szól – mondta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány konferenciáján Bajnai Gordon, volt miniszterelnök.

 „A bizalom olyan, mint a levegő, amíg bőven van, fel sem tűnik, amikor fogyni kezd, fuldokolni kezdenek a gazdaság szereplői” – közölte Bajnai. 23 évvel ezelőtt a rendszerváltozáskor a magyar társadalom egésze nem azt gondolta, hogy a kapitalizmus vagy a piacgazdaság keretei között akar élni, a többség úgy akart élni, mint az osztrákok, a szociális piacgazdaságra vágyott, ahol érvényesül a szolidaritás és a piaci verseny is.
A rendszerváltásba azonban hatalmas adóssággal lépett be az ország, 1,2 millió munkahely veszett el, amelyből egymilliót azóta sem pótoltak. Az elmúlt 20 évnek azért Bajnai szerint két eredménye volt: egyrészt megakadályozta a társadalom erőteljes kettészakadását, nem lettek nagyok a jövedelemkülönbségek, megmaradt a szolidaritás, miközben mégis csak lehetővé tette az egyéni boldogulást, így kiépült egy törékeny, vékony középosztály.


Bajnai szerint 2010 tavaszán történelmi lehetőséget adott a kormánynak a kétharmados felhatalmazás, a második Orbán kormány fel is ismerte, hogy változtatni kell, de rossz megoldásokat hozott az unortodox modellekkel. A kormány szétverte a szolidaritást azzal, hogy kimondta: mindenki annyit ér, amije van. Ezt ki is fejezte intézkedésekkel, csökkentette a utáni jövedelem összegét, a munkanélküli segély tartamát 6+3 hónapról 3 hónapra csökkentette, a végtörlesztéssel 170 ezer jómódú devizahitelest segített meg, miközben a többiek rosszul jártak. A boldogulás útját is elzárta az emberek elől Európa legmagasabb tandíjával, ez is az oka annak, hogy 500 ezer ember ment el Magyarországról.
Ennek három oka volt, az egyik az, hogy a megszerzett politikai hatalom bebetonozása előrébb kerül, mint a józanész. A második ok a kontárság, a hozzá nem értés. Magyarországon a 2010-es kormányzati előrejelzéshez képest a 4500 milliárd forinttal alacsonyabb, ami jól mutatja, mennyire irreális volt az a gazdasági pálya, amit előre jeleztek, ezért kellettek a megszorító csomagok is. A harmadik tényező a mérhetetlen szerzési vágy, amely egy jó körvonalazható vállalkozói csoport érdekeit tükrözi – hangsúlyozta Bajnai.


A volt miniszterelnök szerint ha folytatódik a mostani gazdaságpolitika, a GDP csökkenni fog, a deficit egyre nagyobb lesz, a nyugdíjrendszerből másfél havi fog hiányozni, a nőni fog, a munkaerős kivándorlása is folytatódik, és az is emelkedik már 2015-től. Bajnai szerint a bizalom megteremtése indíthatja be a gazdaság vérkeringését. Ez hozhatja vissza a beruházásokat, amelyek növelik az exportot, munkahelyeket teremtenek, fokozzák a fogyasztást.
Bajnai szerint 2014-ben már a ciklus elején el kell kezdeni a szükséges intézkedéseket, amelyekkel 2018-ra teljesítheti ezzel az ország az eurózónához való csatlakozás feltételeit, még ha nem is csatlakozunk az övezethez.

haza és haladás Bajnai kormány adózás
Kapcsolódó cikkek