Magyar gazdaság

Lobbivádak miatt vizsgálódik az EU ombudsman

Vizsgálatot inditott az európai ombudsman annak megállapítására, hogy az Európai Bizottrságnak milyen kapcsolatai vannak a lobbistákkal, miután aggályok merültek fel álltólagos összeférhetetlenség miatt.

Nikoforosz Diamandurosz egy több mint 50 oldalas kereset nyomán jár el, amelyet brüsszeli civil szervezetek nyújtottak be. A korrupcióellenes NGO-k szerint az Európai Bizottság nem vár el távozó munkatársaitól egyfajta várakozási időt, mielőtt egy tanácsadó cégnél helyezkednének el, Az ombudsman - akinek a hivatala az EU átláthatóságot ellenőrző fő ellenőrző szerve -  iratokat kért be az Európai Bizottságtól olyan ügyekről, amelyeknél külső érdekek kedvezményekhez juthattak.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy egy lobbizás körüli vita tavaly az EU egészségügyi biztosának az állásába került. A máltai John Dallit amiatt bírálták, hogy kapcsolatai voltak egy máltai vállalkozóval egy dohányzással kapcsolatos jogszabállyal kapcsolatban. A biztos tagadta, hogy szabálytalanságot követett volna el, és azt állította, hogy tisztességtelen módon kifúrták a tisztségéből.

Az ombudsman vizsgálatát kommentálva az Európai Bizottság szóvivője annyit mondott: „Igen szigorú szabályok és mechanizmusok vannak hatályban az összeférheteltelenség megakadályozására”.

John Dalli lobbizás Európai Bizottság EU ombudsman korrupció
Kapcsolódó cikkek