Magyar gazdaság

Simor elárulta, hogy miért volt 40 milliárdos vesztesége az MNB-nek

Az árstabilitás elérésével és fenntartásával támogathatja a növekedést a Magyar Nemzeti Bank - jelentette ki Simor András elnök, aki hatéves mandátumának utolsó napján összefoglalta az MNB 2007-2013 közötti tevékenységét.

A jelenlegi magas kockázatot jelent a középtávú inflációs folyamtokra - hangsúlyozta az MNB elnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy tartósan alacsony inflációs környezet csak a fiskális politika támogatásával alakulhat ki.

Az MMB múlt évi 39,8 milliárd forintos veszteségének hátterében az áll, hogy az MNB a devizatartalékot döntően forint forrásokból finanszírozza, de a devizahozamok alacsonyabbak a forintkamatoknál - közölte az elnök. Hozzátette, hogy a jegybank működési költsége tavaly 11,6 milliárd forintot tett ki, ami 230 millióval kevesebb a 2011. évinél.

"A jegybank vezetésének az elmúlt hat évben  nem sikerült egészséges párbeszédet kialakítania a politikusokkal, kormányoktól függetlenül, és ez nem az MNB vezetésén múlt. Jó lenne, ha a politikusok megértenék, hogy mi egy független jegybank szerepe az országban, és a független jegybank milyen értéket jelent a gazdaság és a befektetők számára" - fogalmazott egy újságírói kérdésre válaszában Simor András.

 

MNB Simor
Kapcsolódó cikkek