Magyar gazdaság

Tartanak a valutaháborútól a pénzügyminiszterek

A G20-ak pénzügyminiszereinek moszkvai konferenciáját beárnyékolja az aggodalom, hogy a vezető gazdasági hatalmak valutaháború felé tartanak - jelenti a BBC News.

A japán jen az utóbbi időben jelentősen gyengült, mig az euró erősödött a fontosabb valutákat tartalmazó kosárral szemben. A G20-ak arra szólitották fel az országokat, hogy tartókodjanak a piaci beavatkozástól.

A BBC News emlékeztet arra, hogy az euróövezet gazdasága a múlt év utolsó negyedében 0,6 százalékos csökkenést mutatott fel, ami a legnagyobb csökkenés 2009 eleje óta. Ezen belül Németország, Franciaország és Olaszország gazdasága a vártnál nagyobb mértékben csökkent. Ez pedig olyan félelem kialakulásához vezetett, hogy egyes országok esetleg leértékelik a valutájukat a gazdaságuk növekedésének ösztönzésére. Például a jen értéke több mint 15 százalékkal gyengült a dollárral szemben a múlt év novembere óta. Az euró pedig 6 százalékkal erősödött az utóbbi hat hónapban fontosabb valutákat tartalmazó kosárral szemben. Ugyanakkor Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap szóvivője szerint a valutaháborúról szóló szóbeszéd "fel van fújva" A sokoldalúan végzett értékelésünk nem jelez igen jelentős eltérést a vonatkozó valuták "fair értékétől" - hangsúlyozta.

valutaháború
Kapcsolódó cikkek