A 2011. január 1-je óta működő HITA egyrészt a hazai kkv-k külgazdasági tevékenységét támogatja, másrészt a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzését koordinálja.

Varga Mihály közölte: a HITA mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is a Szijjártó Péter vezette államtitkársághoz kerül. A kereskedőházi rendszert a keleti nyitás egyik fő elemének szánja a kormányzat, amely a hazai kkv-k piacszerzését segítheti. Az eredeti tervek szerint 2012 végére már Kína, Szaúd-Arábia és Oroszország fővárosában kellett volna kiépülnie a rendszernek.

A csúszást az eredményezte, hogy csak decemberben fogadta el az Országgyűlés a kereskedőházak létesítéséhez szükséges törvénymódosítást. A külföldi képviseletek, az úgynevezett viszonylati kereskedőházak hazai központjaként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t január 7-én jegyezte be a Fővárosi Törvényszék cégbírósága.

Bár állami kereskedőház még nem jött létre, azonban Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban már tavaly decemberben megnyílt egy magán kereskedőház, amit a Széchenyi Kereskedelmi Bank hozott létre. Emellett hamarosan Moszkvában is létrejön egy magán kereskedőház, amit az orosz piacon ingatlan-, illetve energetikai beruházásaival jelen lévő Quaestor hoz majd létre. Szijjártó Péter korábban közölte: a kormány vizsgálja annak a lehetőségét, miként tud majd együttműködni a két kereskedőházzal a kkv-k piacra jutásának elősegítése érdekében.

A tervek szerint idén Pekingben, a szaúdi fővárosban, Rijádban, valamint Asztanában, Kazahsztán fővárosában hoz létra az állam kereskedőházat. Az idei büdzsében 3,15 milliárd forintot különítettek el az állami kereskedőházak kiépítésére.