Magyar gazdaság

Mit szólnak az elemzők Matolcsyhoz? – Hasonló volt Járai esete

A miniszterelnök Matolcsy György jelenlegi gazdasági minisztert jelölte a Magyar Nemzeti Bank élére. A bejelentés Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja keretében hangzott el. Matolcsy parlamenti bizottsági meghallgatására még a mai napon sor kerül, így Simor András elnök mandátumának március 3-i lejártával a jövő hét elején átveheti a jegybank elnöki posztját. A megüresedő gazdasági miniszteri pozícióra a miniszterelnök Varga Mihályt nevezi ki, aki továbbra is felelős marad az IMF-fel kapcsolatos ügyekért, melyeket eddig tárca nélküli miniszterként felügyelt.

Orbán Viktor az interjúban hangsúlyozta, hogy fontosnak tartotta, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező személyt jelöljön az MNB elnöki posztjára, annak érdekében, hogy a jegybank „a gazdaságpolitika egészében legyen képes elhelyezni a működését”. Hasonló eset volt Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter kinevezése jegybankelnöknek 2001-ben – írják a CIB Bank közgazdászai.

„Az első piaci reakció összhangban van azzal, hogy Matolcsy György kinevezését mint legvalószínűbb kimenetet már hetek óta lebegtette, időnként biztos információként is tálalta több médiaforrás is” – emelte ki Jobbágy Sándor és Trippon Mariann. A Világgazdaság február elején úgy értesült, hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke, és Varga Mihály az NGM vezetője.

Matolcsy esetben jól érzékelhető volt az információ „beárazódása”, ami visszatükrözte azokat a várakozásokat, melyek további laza kamatpolitikát és a érdekében korábban nem alkalmazott monetáris eszközök bevetését valószínűsítik a jegybanki vezetőváltást követően – vélik a CIB elemzői.

„A piac az első kommentárokra fog figyelni” – mondta a Világgazdaságnak Gárgyán Eszter, utalva Matolcsy délutáni bizottsági meghallgatására. A Citigroup budapesti elemzője kiemelte, hogy Matolcsy György az utóbbi időben óvatosabb álláspontra helyezkedett a nem konvencionális jegybanki eszközök kapcsán, és inkább elméleti oldalról közelítette a kérdést.

„A hitelezés élénkítése a fő célja a kormánynak” – mondta Gárgyán. Szerinte folytatódni fog a hét hónapja tartó kamatvágási ciklus, amíg az és a külső környezet ezt lehetővé teszi.

A forint 295 közeléből 296-ig gyengült az euróval szemben, majd kissé korrigált.

Matolcsy nyilvánvalóan nem fogja ma délutáni meghallgatásán azt mondani, hogy leértékelem a forintot – írta elemzésében Peter Attard Montalto, kiemelve, hogy Matolcsy korábban a forint gyengüléséről beszélt.
A Magyar Nemzeti Bank már nem független intézmény – értékelte az eseményeket A Nomura feltörekvő piacokért felelős vezető közgazdásza. Szerinte Matolcsy politikai lépéseket fog hozni az MNB-ben.

Montalto szerint az is elképzelhető, hogy Matolcsy azt kéri majd a köztársasági elnöktől, hogy mentse fel a két alelnököt. Úgy látja, ha hiteles személyek lesznek az MNB alelnökei, akkor az csak PR-fogásnak tekinthető.

„Orbán Viktor kormányfő Matolcsy Györgyöt nevezi ki az új jegybankelnöknek, a gazdasági miniszter pedig Varga Mihály lesz. Noha az elmúlt hetekben többször is aggodalmat okozott a hazai piacokon Matolcsy esetleges kinevezése, mivel azonban erről már jó ideje találgatások folytak, a piacnak kellő ideje lehetett, hogy felkészüljön” – írta Suppan Gergely.

„Matolcsy korábban intenzívebb monetáris politikát várt el az MNB-től a gazdaság élénkítésének segítésére, azonban legutóbbi nyilatkozatai már konzervatívabb megközelítésre utalnak, így amennyiben ez utóbbi fogja jellemezni a monetáris politikát, jelentősebb változásra nem kell számítani” – jegyezte meg a TakarékBank vezető közgazdásza. „Egyrészt a kis, nyitott, és rendkívül eladósodott hazai gazdaságban kevésbé lehetnek sikeresek – sőt, adott esetben visszaüthetnek – a nagy jegybankok által követett gazdaságélénkítő programok, másrészt a hazai jegybankot kötik a sokkal szigorúbb európai monetáris szabályozások (például a monetáris finanszírozás tilalma)” – vélte.

„Pozitív üzenet azonban Varga Mihály kinevezése, hiszen személye könnyebben elfogadható a reálgazdasági és pénzpiaci szereplőknek, általa akár kiszámíthatóbbá is válhat a hazai gazdaságpolitika.” – hangsúlyozta Suppan.

Nem az elnök személye a legfontosabb kérdés, hanem az ezt követő monetáris politika – értékelték Matolcsy jelölését az Equilor elemzői. „Tegnap a miniszter hangsúlyozta a magas devizatartalék szükségességét, és egy leendő jegybankár higgadtságával és szakszerűségével nyilatkozott a Parlamentben, ami nyugtathatja a piaci szereplőket. Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartjuk, hogy nem-konvencionális eszközökhöz nyúljon az MNB új vezetése” – írják. Az Equilor közgazdászai ezek közt említik az államkötvény-vásárlást, a kéthetes kötvények korlátozása.

Járai Matolcsy György MNB
Kapcsolódó cikkek