Rainer Brüderle a ZDF közszolgálati tévé csütörtök esti tévéműsorában azt mondta: Olaszországnak döntést kell hoznia arról, hogy betartja-e az eurózóna szabályait. „Ha úgy dönt, hogy nem, akkor annak vállalni kell a következményeit. Ez azt jelentené, hogy Olaszország kilép az eurózónából” – mondta az FDP frakcióvezetője a Reuters beszámolója szerint. Brüderle szerint Róma évek óta nem teszi meg a szükséges lépéseket versenyképességnek javítására.

Kevesebb mint hét hónappal az őszi választások előtt a politikus kijelentésére azonnal reagált az ellenzéki szociáldemokrata párt. Az SPD frakcióvezető-helyettese, szerint Brüderle ezzel – az Olaszország lehetséges eurózóna-kilépésére vonatkozó – kijelentésével ismét kiiratkozott a toppolitikusok sorából. Joachim Poss hozzátette: az FDP politikusának korábbi nyilatkozatai is hozzájárultak az eurózóna destabilizálásához, amikor a dél-európai országoknak nyújtott mentőcsomagokkal kapcsolatban fogalmazott meg fenntartásokat.

Múlt héten az okozott diplomácia bonyodalmat, hogy az olasz elnök lemondta berlini vacsoráját az SPD kancellárjelöltjével, miután Peer Steinbrück bohócoknak nevezet a minapi olasz választásokon meglepően jól szereplő Beppe Grillo humoristát, illetve az egykori kormányfőt, Silvio Berlusconit, akinek pártja a legtöbb helyet szerezte meg a szenátusban.