Magyar gazdaság

Nomura: még így is nehéz lesz lekerülni a szégyenpadról

A túlzott deficit eljárás alóli kikerülés még a 2012-es, vártnál jobb államháztartási adatok után sem biztos – írja Peter Attard Montalto, a Nomura igazgatója.

Montalto szerint a legvalószínűbb, hogy – részben politikai megfontolásból – az Európai Bizottság az eljárás folytatása mellett foglal állást, és ezt az Európai Tanács elfogadja. Az eljárás folytatása melletti legfőbb érv a strukturális deficit és a büdzsé – lassú növekedésből eredő – fundamentális bizonytalansága.

A történet alapjaiban nem változott – hangsúlyozza Montalto –, a deficit és az államadósság kontroll alatt van, a gazdaságpolitikai irányvonal a felszínen konzervatív; a felszín alatt azonban az unortodoxia nem csupán a jelenlegi, de a potenciális gazdasági növekedést is veszélyezteti, és hosszabb távon aláássa a büdzsé stabilitását. Ugyanez az álláspont olvasható ki az IMF múlt héten közzétett országjelentéséből is.

Matolcsy György jegybanelnöki kinevezésével a figyelem fókusza a Nemzetgazdasági Minisztériumról a Magyar nemzeti Bankra helyeződött át – emeli ki az elmúlt hetek változásainak lényegét a Nomura szakembere.

Varga Mihály viszonylagos fiskális konzervativizmusa azt jelenti, hogy az idei hiány valahol a tervezett 2,7 százalék körül lehet, némi „finomhangolást” célzó kiigazítás eredményeként. Az ennél lényegesen kisebb hiány elérése Montalto szerint nem valószínű. Ennek oka nem csupán az, hogy a kormány által célzott GDP-növekedés nehezen elérhető, de az is, hogy Varga kevéssé mutatkozik majd hajlandónak arra, hogy a „unortodox eszközökkel” lőjjön túl a célon. A Nomura elemzője 3 százalékos GDP-arányos deficitet valószínűsít 2013-ra.

túlzott deficit eljárás Nomura peter attard montalto
Kapcsolódó cikkek