Magyar gazdaság

HITA: 2,2 milliárd euró értékű külföldi tőke jöhet az országba

A keleti nyitás révén öt éven belül az exportunk egyharmadára kívánjuk növelni az EU-n kívüli térségbe irányuló kivitel arányát – mondta Szijjártó Péter a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) mai sajtótájékoztatóján. Jelenleg mintegy 25 százalékot tesz ki ez az arány.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára bejelentette azt is, hogy a kormány elé egy olyan javaslat kerül, amely a földraji szempontból tágabb értelemben használt keleti nyitás két célterületén, Afrikában és Latin-Amerikában erősítené a magyar képviseleti jelenlétet. A benyújtott javaslat szerint Chilében és Nigériában újra megnyílna a nagykövetég, míg a brazíliai Sao Paolo-i konzulátusból főkonzulátust hoznának létre. 

A HITA mai sajtótájékoztatója a hivatal tavalyi eredményeit, illetve idei terveit, valamint a HITA átalakításának részleteit ismertette. Mint ismert, a HITA irányítása pár hete került át az NGM-ből a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkársága, vagyis Szijjártó Péter felügyelete alá.

A tájékoztatón Dobos Erzsébet, a HITA elnöke a külföldi tőke vonzása kapcsán közölte: a hivatal idén 97 befektetési projektet, megkeresést kezel, ami 2,24 milliárd euró értékű működő tőkét, illetve közel 15 ezer új munkahelyet eredményezhet az ország számára. Dobos Erzsébet kiemelte: tavaly év végén 78,5 milliárd eurót tett ki a külföldi közvetlentőke-befektetések magyarországi állománya, ami a arányában a legmagasabb mértéket (80,3 százalék) jelenti a közép-európai térségben.

Tavaly 33 külföldi vállalat döntött úgy, hogy hazánkba hozza befektetését, vagyis az országban fog termelni vagy szolgáltatást nyújtani. Ez 700 millió eurónyi működő tőkét jelent, és több mint négyezer munkahelyet teremtenek ezek a beruházások. A 33 beruházás közül 12 befektetési döntés még nem publikus.

 

Szijjártó Péter hita
Kapcsolódó cikkek