Magyar gazdaság

Könyvelők: Jól teljesít a gazdaság, de nem lesz tartós a kedvező hangulat

Az új üzleti lehetőségek száma továbbra is alacsony, mégis erőteljes bizalomnövekedés volt tapasztalható nem csak világszerte, de szűkebb régiónkban is 2013 első negyedévében. Félő azonban, hogy a lendület nem tart ki a második negyedévre – derül ki az ACCA és az IMA közös kutatásából

Három negyedév folyamatos csökkenése után ismét növekvő üzleti bizalomról számolnak be a közép- és kelet európai pénzügyi szakemberek 2013 első negyedévében. A konkrét befektetési lehetőségek száma azonban továbbra is csekély, mutat rá közös tanulmányában az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants).

A XVII. Világgazdasági Helyzetfelmérés szerint a 2000 nemzetközi szakember megkérdezésén alapuló globális kutatásból kiderül, hogy a váratlan optimizmus régiónkban elsősorban a lengyel és szlovák válaszadóknak köszönhető, de erős növekedés volt megfigyelhető Csehországban és Magyarországon is. Míg az előző negyedév során mindössze a kutatásban résztvevők 10 százaléka számolt be az üzleti bizalom fejlődéséről, addig 2013 első negyedévében már 15,5 százalékuk bizonyult derűlátónak. A válaszadók csaknem fele (45 százalék) százalék azonban továbbra is borúsan ítéli meg a ránk váró időszakot.

„A váratlan lelkesedés mindenképpen figyelemreméltó, de nem szabad belőle hosszú távú következtetéseket levonni. A megnövekedett keresletnek, az elérhető növekedési tőkének és az alacsonyabb inflációnak köszönhetően a jelek mégis reménykedésre adhatnak okot” – összegezte Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

Az általános lelkesedés nem csak szűkebb térségünkben volt tapasztalható. Nemzetközi szinten az összes válaszadó csaknem egynegyede (24 százalék) számolt be az üzleti bizalmi indexek növekedéséről, ami az előző negyedévhez képest 5 százalékos javulást mutat. A bizalmatlanok tábora is láthatóan csökkent 2012 negyedik negyedévéhez képest: 43-ról 37 százalékra.

Az optimizmus a jövőre vonatkozó várakozásokra is érvényes. A szakembereknek jó kétötöde (43 százalék) hiszi, hogy a ránk váró időszakban a nemzetközi gazdaság javulni fog, és mindössze 54 százalékuk (az előző negyedév 65 százalékához képest) véli úgy, hogy a világméretű gazdasági kilátások stagnálni, vagy egyenesen romlani fognak.

Az egyes régiók összehasonlítása során a legnagyobb növekedést a közel-keleti térségben tapasztalták, de hasonló visszajelzések érkeztek az Egyesült Államokból, Nyugat-Európából és Délkelet-Ázsiából is. A ciprusi bankválság előszeleként a leginkább pesszimista válaszok pedig éppen a szigetország lakóit jellemzik.

A tanulmány felhívja arra is a figyelmet, hogy az indexekben tapasztalható pozitív eltérés nem magyarázható a gazdasági fundamentumok lassú növekedésével (pl. változás a keresletben, a finanszírozáshoz való hozzáférés stb.), éppen ezért az optimista hangulat valószínűleg nem lesz tartós.

Az ACCA és az IMA szakemberei szerint a váratlan növekedés megértéséhez a korábbi évek kutatásait érdemes megvizsgálni. Az adatok összehasonlítása során kiderül, hogy 2012, sőt, 2011 első negyedévében is hasonló tendencia volt megfigyelhető, és vélhetően az évzárással van összefüggésben. Ám ez csak az egyik ok, ami miatt a következő negyedévben ismét csökkenő üzleti bizalmi indexekkel érdemes számolni. Éppen 2013 márciusában jelentek meg ugyanis az első hírek a ciprusi bankválsággal kapcsolatban, mely során a betétesek a ciprusi bankokban elhelyezett pénzük akár 40 százalékát is elveszthetik a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fejében bevezetett betéti különadó miatt.

könyvelő kilátás Világgazdaság növekedés gazdaság
Kapcsolódó cikkek