Magyar gazdaság

Matolcsy: a 290 forintos euró nem okozott inflációs sokkot

Az első negyedévben láthatóvá vált különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön a Miskolci Egyetemen.

Matolcsy György az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán kifejtette: a növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad.

A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál, a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg. Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyamszint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon - mondta a jegybankelnök.

Áprilisban a fogyasztói árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak , mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Utoljára 1974 augusztusában volt ilyen alacsony, 1,7 százalékos az 1974 júniusában pedig 1,2 százalékon állt a ráta. Az inflációs ráta történelmi mélypont közelébe süllyedt.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget lát az alapkamat csökkentésére - mondta Matolcsy György.

Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását.

Matolcsy György előadásában úgy fogalmazott: az új kormány és az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, és az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében. Egyben megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

forint infláció növekedés GDP árfolyam
Kapcsolódó cikkek