Magyar gazdaság

Orbán Gábor: Papírforma szerint le kell kerülnünk a szégyenpadról

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) fontosnak tartja, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, és "tárgyilagos, más uniós tagállamokhoz hasonló megítélés és értékelés, egyenlő elbírálás alapján" szülessen meg az uniós döntés. A tanács csütörtöki ülésén az öt oldal konszenzussal fogadta el az erről szóló állásfoglalását.

Az NGTT lényeges jelzőszámként értékeli, hogy 2011-ben és 2012-ben, két egymást követő évben is sikerült az államháztartási hiányt a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá vinni, amelyért nagy árat fizetett a magyar társadalom - olvasható az állásfoglalásban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, az NGTT soros elnöke hangsúlyozta, hogy a dokumentumot eljuttatják európai partnerszervezeteikhez, valamint az Európai Bizottságnak is. Hozzáfűzte: ez az első konszenzusos állásfoglalás, amelyet az NGTT elfogadott.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a túlzottdeficit-eljárásról kifejtette: 2013-ra államháztartási egyenleg alakulása alapján komolyan felmerült, Magyarország kilenc év után "lekerül a szégyenpadról". Emlékeztetett arra, hogy Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramban 2,7 százalékos hiányprognózis szerepel 2013-ra és 2014-re is. Ha ezt az Európai Bizottság elfogadja, a "papírforma szerint" semmi ok nincs arra, hogy ne engedjék ki Magyarországot a deficiteljárás alól.

Az államtitkár hozzátette, hogy a költségvetési prognózisok bizonytalansága nagy, egyrészt mert a korábbinál nagyobb a makrogazdaság volatilitása, másrészt mert nem pontosan kiszámítható a strukturális intézkedéseknek az egyenleg alakulására gyakorolt hatása. A bizottságnak a magyar hiányra vonatkozó prognózisa csak annyival magasabb, hogy az a hibahatáron belül van, ennek ellenére a bizottság mégis azt igényli, hogy a magyar kormány tegyen további intézkedéseket a deficit 3 százalék alatt tartása érdekében - hívta fel a figyelmet Orbán Gábor.

Megismételte, hogy az Európai Bizottság jelenleg mérlegeli a magyar kormány által kiküldött intézkedéseket, és az előzetes informális jelzések szerint az intézkedések nagyságrendje, tartóssága elegendő lehet ahhoz, hogy Magyarországot kiengedjék a túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Gábor hozzátette, hogy erről legkorábban a gazdasági- és pénzügyminiszterek június végi ülésén születhet döntés.

Kiemelte, hogy egy kedvező döntés - amellett, hogy politikai és diplomáciai siker lenne - számos előnnyel járna Magyarország számára: megváltoztatná a befektetői klímát, és megnyitná az utat a magánszektor költekezése előtt, mivel realizálódhatna az eddig elhalasztott fogyasztás és számos beruházás. Orbán Gábor szerint Magyarország az igazodás nagy részét befejezte, és át tud állni egy növekedési pályára.

MTI-->

GDP Magyarország deficiteljárás gazdaság
Kapcsolódó cikkek