Magyar gazdaság

Lánctartozások: meglepően sok jelentkező az új szervezetbe

A vártnál több pályázat érkezett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) létrehozásával kapcsolatban kiírt tenderre – tudtuk meg Vándor Bélától, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető jogtanácsosától.

A legfeljebb 200 szakértői helyre összesen mintegy 220-an jelentkeztek, a beérkezett pályázatok feldolgozása jelenleg is tart. Az eddigi adatok alapján mintegy 40 olyan jelentkezés van, amelynél formai vagy tartalmi hiányosságot találtak. A pályázatokról a bíráló bizottság véleményezését követően július 15-ig születik döntés, ahogy azt a felhívás is tartalmazza – közölte az MKIK vezető jogtanácsosa. A 11 tagú bíráló testület tagjait a minisztériumok, az MKIK, a szakmai kamarák és érintett szakszövetségek delegálták.

Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor állhat fel az építőipari lánctartozás elleni küzdelem egyik fontos elemének számító TSzSz. A szakértői testület tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésévél, míg vezetőjének és helyettesének kinevezéséhez a két már említett tárcavezető mellett a belügyminiszter beleegyezésére is szükség lesz. A szakértői szerv működésére vonatkozó kormányrendelet sem nyilvános még, bár értesüléseink szerint a normaszöveg már megvan, a Magyar Közlönyben azonban egyelőre nem hirdették ki.

A TSzSz kapcsán ugyanakkor kihívást jelent majd, hogy az egész ország területét lefedjék szakértőkkel. A szervezet meggyorsíthatja a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás jogi kikényszerítését, így gátolhatja az építőipari alvállalkozóknak becslések szerint évente mintegy 400 milliárd forintos veszteséget okozó lánctartozások kialakulását.

lánctartozás
Kapcsolódó cikkek