Magyar gazdaság

Három lépésben emelik a közszolgálati dolgozók bérét

A pedagógusok mellett a közszolgálat más területein dolgozók is jelentős béremelésre számíthatnak a következő években – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a szombati kormányülésen háromlépcsős emelésről határoztak.

2014. január 1-jétől tizenöt százalékkal, egy évvel később újabb tíz százalékkal, míg 2016 első napjaiban további öt százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók – olvasható a Magyar Nemzetben. „Mindez persze az ország gazdasági teljesítményétől is függ” – tette hozzá a lap hét végi tanácskozáson részt vevő forrása.

A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik, amelynek során megteremtették a kormánytisztviselők, a rendőrök, a katonák, a vám- és pénzügyi területen és a többi hivatásos állománynál dolgozók, továbbá az önkormányzatoknál és más közintézményeknél foglalkoztatott köztisztviselők által betöltött hivatások közötti átjárhatóságot.

A pedagógusok fizetése már szeptembertől növekszik, az ígért emelés felét most, a másikat jövőre kapják meg.

A PDSZ elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, ha már bevezetik a tanárok kötelezettségeinek növelésével járó életpályamodellt, akkor ősztől ne csak a béremelésük felét kapják, miután túlóradíjra sem számíthatnak.

„A pedagógus-életpályamodellhez nemcsak a munkaterhelés növekedése tartozik hozzá, hanem a béremelés is, ezért annak minden elemét egyszerre kellene bevezetni a kormányzatnak” – mondta lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, miközben a terhelésük ez év szeptemberétől növekszik.

A PDSZ elnöke lapunkat arra emlékeztette, hogy a pedagógusok heti kötelező munkaideje heti 40 óra. Ebből korábban a kormányzat a munkaidejük 55 százalékát osztotta be, a kötelező órák száma heti 22 óra volt. A maradék 18 óra felett a tanár saját időbeosztása alapján rendelkezett.

A PDSZ elnöke szerint ennél jóval többet dolgoznak a tanárok, mivel a Tárki felmérése alapján átlagos munkaterhelésük 51 óra volt hetente. Egy tanár az órái mellett többek között szakköröket tart, órákra készül fel, dolgozatokat javít, kirándulásokat szervez, gyár-, vagy múzeumlátogatásra viszi a gyerekeket, kapcsolatot tart a szülőkkel.

Az életpályamodell bevezetésével a heti 40 óra 80 százalékát, azaz 32 órát szabályozták le.

Mno.hu-->

közszolgálat bér béremelés
Kapcsolódó cikkek