Magyar gazdaság

Olli Rehn üdvözölte az EKB váratlan lépését

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa üdvözölte, hogy az Európai Központi Bank „hosszabb időre” elkötelezte magát az alkalmazkodó monetáris politika mellett.

Olli Rehn a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban, egy konferencián beszélt az EKB kommunikációs irányvonalváltásáról. Az euróövezet jegybankjának elnöke, Mario Draghi a csütörtöki kamatdöntés után jelezte: a jelenlegi alacsony – vagy még alacsonyabb – kamatszint még hosszú ideig fennmaradhat. Az EKB ezzel szakított azzal a korábbi elvével, miszerint sohasem kötelezi el magát semmilyen irányvonal mellett. A konferencián előadást tartott Chrsitine Lagarde IMF-vezér is, aki az amerikai költségvetési politikát kritizálta.

Igazolható, hogy az európai monetáris politika – a gazdasági ciklus eltérései miatt – eltér az egyesült államokbelitől, magyarázta Rehn. „Miközben az USA-ban szigorodik a gazdaságpolitika, addig Európában alkalmazkodó marad, méghozzá jó okkal” – tette hozzá. Szombaton a francia jegybank elnöke, Christian Noyer állt ki a monetáris „iránymutatás” mellett.

EKB olli rehn mario draghi
Kapcsolódó cikkek