Magyar gazdaság

Szegedi lézerközpont: két év múlva elkészül az első ütem

A tervek szerint ősszel elkezdődik a szegedi lézerközpont építése, a beruházás első ütemének 2015 nyarára kell elkészülnie – számol be a Hiradó.hu.

Lehrner Lóránt, a beruházást irányító ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a tudományos fejlesztésről tartott csütörtöki lakossági fórumon elmondta: a nagyberuházás első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 37 milliárd forint fordítható, 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban a speciális kutatóberendezések kialakítására.

Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora kifejtette, hogy az épületnek rendkívül szigorú rezgésvédelmi előírásoknak kell megfelelnie. "Az épület is olyan műszaki alkotás lesz, amelyre önmagában büszkék lehetünk" - tette hozzá az akadémikus. A központ fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez mintegy kétszáz jól képzett fizikusra, mérnökre, informatikusra lesz szükség.

Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint a lézerközpont építésével világszínvonalú és egyedülálló kutatási infrastruktúra jön létre Szegeden – olvasható a hirado.hu-n.

szegedi lézerközpont Lehrner Lóránt Szabó Gábor Csepreghy Nándor
Kapcsolódó cikkek