Magyar gazdaság

Miért fagyasztották be az EU-s pénzeket? – Válaszolt az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság brüsszeli képviselete a Világgazdaság kérdésére megerősítette, hogy a felzárkóztatási támogatások legtöbb programjában átmenetileg leállították a kifizetést Magyarország számára. Ide tartoznak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból érkező források, a Kohéziós források és az Európai Szociális Alapból érkező pénzek is. Az Európai Bizottság figyelmeztetett arra is, hogy más kifizetéseket is befagyaszthatnak, ha egyéb hiányosságokat tárnak fel.

Az EU-s források visszatartása attól függ, hogy milyen kimenetele lesz a bizottság és a magyar hatóságok tárgyalásának. A magyar hatóságok és a bizottság képviselői ebben a hónapban találkoznak a tervek szerint. „Az egyeztetést az illetékes főbiztos és Lázár János szeptember elejére tervezett találkozója zárhatja le” – mondta a Világgazdaság pénteki számában megjelenő interjújában Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A bizottság lapunkkal közölte, üdvözlik, hogy a magyar hatóságok készek sürgősen megvitatni az ügyet, és remélik, hogy a lehető leghamarabb megoldást találnak az irányítási és ellenőrzési problémákra. Ennek ellenére a probléma lezárása egyáltalán nem gyors: a kifizetés tavaly év vége óta áll, korábban a magyar kormány még abban reménykedett, május végére sikerül megoldást találni.

Az EU-s pénzek kifizetése (operatív programok finanszírozása) tovább folytatódhat, ha létrejön a megállapodás a magyar hatóságokkal, és elvégzik a reformokkal kapcsolatos kérdéseket. Ebben az esetben a teljes összeget megkapja Magyarország – írta a bizottság. Ez azt jelenti, hogy a bírságként meghatározott összeget nem vonják el véglegesen, az újra felhasználható lesz majd a mostani támogatási perióduson belül, vagyis 2015 végéig.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kiemelte: "a menedzselésben és az ellenőrzésben feltárt jelentős hiányosságok nem jelentik azt, hogy konkrét csalás történt, ám fennáll a jelentős kockázata annak, hogy az EU-forrásokat nem megfelelően használják fel, például hiányosságok merülnek fel a projektek kiválasztásának átláthatósága kapcsán, és felmerül a diszkrimináció és az aránytalanság kérdése a közbeszerzések kiválasztási kritériumainak meghatározásánál".

Lázár János a hét elején azt mondta, hogy ötszáz-hatszáz milliárd forintos uniós támogatástól eshetünk el véglegesen, ha a kormány a következő hetekben nem hoz komoly döntéseket. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár – aki mostantól az EU-s pénzeket is felügyeli – kiemelte, az ország 15 operatív programjából például 13-at nem finanszíroz bizonyos problémák miatt az EU.

kohéziós forrás eus forrás pénz EU
Kapcsolódó cikkek