Magyar gazdaság

Az Európai Unió a görög hadiipar felszámolását követeli

Görögország eurómilliárdokat fordított a hadsereg és a fegyverkezés céljaira. A három állami hadiipari vállalat azonban a pénzből semmit sem látott, és most az összeomlás küszöbéhez érkezett - írja a Süddeutsche Zeitung. Ezért az a görög hadiipar gyors felszámolását követeli, de még magában Görögországban is a baloldalnak meggondolásai vannak és az ország biztonságát félti emiatt.

A bajor lap emlékeztet arra, hogy Görögország évtizedeken át az európai és az amerikai fegyvergyárak legjobb vásárlói közé számított. Ám az kevésbé volt ismert, hogy saját - de veszteséges - fegyvergyártással is foglalkozik.

Három cégről, az EAS, az ELVO és a Larco vállalatokról van szó. A Süddeutsche Zeitung szerint a jövő hétfőn Athénba várják ismét a trojka, nevezetesen az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – képviselőit. Előzőleg a görög médiában megjelent annak az e-mailnek a szövege, amelyet Matthias Mors, a trojka EU képviselője írt a görög pénzügyminisztériumnak. Ebben "irreálisnak" nevezte és elutasította azokat az athéni terveket, amelyek a három cég "struktúraváltására" vonatkoztak. Ezek összesen 2250 főt foglalkoztatnak. 

hadiipar EU felszámolás trojka Görögország
Kapcsolódó cikkek