Magyar gazdaság

Bajnai: Orbán Viktor beismerte bukását

Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában beismerte, hogy a kormánya "elbukott a tények mezején".

Az Együtt-PM szövetség vezetője a hét eseményeit értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor kijelentésével, amely szerint a magyar választópolgároknak fontosabb a remény, mint a tény, a kormányfő elismerte, hogy ma nincs olyan lényeges tény, szám Magyarországon, amely szerint az ország jobban teljesít, mint korábban vagy mint a versenytársai. "Nincs olyan szelete a valóságnak, amely azt igazolná a választók számára, hogy az Orbán-kormánynak maradnia kell" - tette hozzá.

Bajnai Gordon azt mondta: az magasabb, a a válság mélypontja kori szinten van, a forint gyengébb, devizahitelesből háromszor-négyszer annyi van, mint három évvel ezelőtt, a növekedés megállt, az elszegényedés drámai sebességgel nő, az ország szakad kétfelé, az ország harmadik része elmenekül - mintegy félmillió magyar fiatal van már külföldön -, az egyetemre felvettek száma drámaian zuhan.

Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor a kijelentésével azt is beismerte, hogy nem marad más neki a választási kampányban, mint ígérgetni. Ezt hívja ő reménynek - mondta.

"Orbán Viktornak nem kizárólagos, de meghatározó személyes felelőssége van abban, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország az ígéret földjéből az ígérgetések országa lett" - fogalmazott a volt kormányfő.
Kijelentette: "reménytelenség, létbizonytalanság és félelem; ez a három dolog jellemzi ma Magyarországot".

Bajnai Gordon szerint reményre "egyébként tényleg szüksége van Magyarországnak". A remény a változásban van, a remény a 2014-es kormányváltásban van. Ezt fogjuk elhozni - jelentette ki, majd hozzátette: Magyarországnak felelős, jó kormányzásra van szüksége és tényeken alapuló, higgadt gondolkodásra.

A tények azt mutatják, hogy Orbán Viktor nem mer szembenézni a valósággal sem - mondta. Nemcsak a gazdaság rossz számaival, hanem saját választóval sem mer szembenézni. Orbán Viktor megfutamodott a bajaiak elől, nem mert odamenni, mert "annyi disznóság" derült ki a fideszes jelöltről, hogy már ő maga sem merte felvállalni. Azt várja, hogy a bajaik vállalják fel - tette hozzá a volt kormányfő.

Bajnai Gordon a kormányra kerülésük esetén bevezetendő, a fiatalokat segítő intézkedésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a pályakezdési garancia - amelyet két és fél év alatt futtatnának fel -, egy adott időszakban mintegy 100 ezer harminc év alatti, hat hónapnál hosszabb ideig munkanélküli fiatalt érintene, és a programhoz szükséges pénzt döntően uniós forrásból biztosítanának.

Elmondta, ez nem közmunkaprogram lenne, hanem vállalkozókkal egyeznének meg arról, hogy a kormány legalább hat hónapig kifizetné a munkába álló fiatal bérköltségét, a fél év leteltével pedig igénybe vehetik azokat a járulékkedvezményeket, amelyek a fiatalok munkába állását segíti.

Szintén uniós források igénybevételével olyan képzéseket indítanának, amelyek után a megszerzett szaktudással munkát szerezhetnének - közölte Bajnai Gordon. Szavai szerint a két program 75 milliárd forintba kerülne.

Bajnai Gordon szólt még a 35 év alatti vállalkozók támogatásáról valamint az "új telepes programról", amelynek lényege, hogy a fiatal diplomásoknak, akik az elnéptelenedett térségekbe vissza- vagy beköltöznének, két éven keresztül támogatásit biztosítanának.
Kérdésekre válaszolva azt mondta, az energiaszektorban a magyar kormány nem szabályozni akar, hanem államosítani.

"Orbán Viktor tartós veszteségbe küldte az energiaszolgáltató cégeket, majd most az államosítással beismeri, hogy ez így fenntarthatatlan, és a veszteséget az adófizetőkkel akarja megfizettetni" - fogalmazott Bajnai Gordon. A rezsiátverés fenntarthatatlan, Orbán Viktor lényegében beismerte, hogy a választások után, ha ők maradnának kormányon, akkor Magyarországon "rezsiadót fognak bevezetni" tette hozzá.

Bajnai Gordon ugyanakkor üdvözölte, hogy szociálistűzifa-programot indít a kormány. Közölte, az erre vonatkozó saját javaslatukat már idén tavasszal közzétették.

Bajnai Orbán Viktor program
Kapcsolódó cikkek