Magyar gazdaság

Draghi: fel kell számolni a versenyképességi szakadékot

Megerősítette az alacsony kamat politika folytatásának szándékát hétfőn Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie) és a német munkaadók szervezete (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände) által rendezett berlini konferencián.

A rendszerkockázatok az euróövezetben a 2011 előtti szintre csökkentek - állapította meg Mario Draghi beszédében. A tagországok javuló költségvetési helyzete fontos szerepet játszott a piacok bizalmának megerősítésében, valamint az EKB közvetlen monetáris tranzakciós programja, az OMT is nagyban hozzájárult a pénzpiacok normális működésének helyreállításához - hangsúlyozta.

A pénzügyekben elért javulás azonban nem gyűrűzött át a reálgazdaságba és nem követte széles alapokra támaszkodó - mutatott rá.

A gazdasági helyzet javulása még gyerekcipőben jár, a 0,3 százalékos második negyedévi euróövezeti GDP-növekedés még meglehetősen törékeny alapokon nyugszik és a és változatlanul túlságosan magas.

Draghi megerősítette, az EKB kitart alacsony kamat politikájának folytatása mellett. Az EKB júliusban hagyott fel azzal a hagyománnyal, hogy nem kötelezi el magát jövőbeni intézkedések mellet. Azóta úgynevezett "forward guidance" jelzésekkel ad tájékoztatást a piacoknak monetáris politikai szándékairól.

Mario Draghi berlini beszédében is így tett: "A középtávon változatlanul alacsony inflációs kilátások alapján az EKB kormányzótanácsa az alacsonykamat politika hosszabb ideig történő folytatása mellett áll" - szögezte le. "Csökkent a szélsőséges események bekövetkezésének kockázata az euróövezetben, és ezzel együtt az árstabilitást veszélyeztető kockázatoké is" - fogalmazott a "forward guidance" indoklásában.

Mario Draghi hangsúlyozta a reálgazdasági hitelezés újraindításának a fontosságát. Ugyanígy elengedhetetlenül fontosnak nevezte a fenntartható növekedést támogató gazdaságpolitika folytatását, a versenyképességet javító intézkedések bevezetését, ezen belül a tagországok között a versenyképességben tátongó szakadék felszámolását. Már csak azért is, mert a versenyképesség javítása munkahelyteremtő tényező - jegyezte meg.

Mario Draghi felhívta a hallgatóság figyelmét az európai gazdasági és monetáris unió (EMU) intézményi szerkezete megerősítésének szükségességére is.

alapkamat Draghi EKB versenyképesség szakadék kamat
Kapcsolódó cikkek