Magyar gazdaság

Ki kerülhet Bernanke helyére?

Egyre több sajtóértesülés mutat arra, hogy Ben Bernanke után Lawrence Henry "Larry" Summers lehet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke.

Pénteken a japán Nikkei napilap állította névtelen forrásokra hivatkozva, hogy Barack Obama amerikai elnök már a jövő héten nyilvánosságra hozza, ki lesz a Fed következő vezetője.

Obama állítólag jobban hajlik Larry Summers, mint a riválisnak tekintett Janet Yellen Fed-alelnök felé. A Nikkei angol nyelvű kiadása szerint Obama már a jövő héten bejelentheti döntését a Fed keddi és szerdai ülése után, pedig Ben Bernanke megbízatása majd csak 2014 januárjában jár le.

Ebben a hónapban már a New York Times és a Washington Post is úgy tudósított, hogy Summers lesz Obama választottja. A brit The Economist hetilap Summers kinevezését nevezte a bátrabb döntésnek, mert Summers kreatívabb, mint Yellen, de egyben kiszámíthatatlanabb is.

Ha Obama Summerst választja, még akkor is el kell fogadtatnia döntését az amerikai szenátussal. Summerst azonban több szenátor is kritizálta, hogy könnyített a bankfelügyeleti szabályokon, amikor a kilencvenes években Bill Clinton pénzügyminisztere volt. A 2008-as pénzügyi válság után ez kifejezetten rossz pontnak számít, főleg a demokraták körében, ami további gondokat okozhat Obamának a kinevezési folyamatban.

Obama summers Fed Yellen federal reserve
Kapcsolódó cikkek