Magyar gazdaság

Bajnai: az ország elveszítette az adósság és a megszorítások elleni harcot

Bajnai Gordon szerint Magyarországot rossz elvek, téves nézetek alapján kormányozzák, ezért a 2014-es választás után véget kell vetni az "unortodoxiának nevezett fényevésnek".

Az Együtt-PM szövetség vezetője, volt kormányfő a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (Hungarian Business Leaders Forum) szerdai budapesti rendezvényén azt mondta: Magyarország elveszítette az államadósság és a megszorítások elleni harcot, miközben a növekedés nem indult be.

Szerinte ezért az új kormánynak olyan közhelyek kimondásával kell kezdenie munkáját, mint hogy a kapitalizmus alapja a bizalom, a jogállamiság, hogy erős államhoz erős, nem az államtól függő jövedelemmel rendelkező középosztály szükséges, és hogy a magántulajdont tiszteletben kell tartani.

Hozzátette: Magyarországon ma épp ennek az ellenkezője történik, nincs bizalom, és egyre többen függnek az államtól. Bajnai Gordon veszélyesnek ítélte a közműcégek "államosítását", mondván, a kormány a rezsicsökkentéssel veszteségessé teszi a szolgáltatókat, majd a már veszteséges cégeket próbálja megszerezni.

Elismerte ugyanakkor, hogy 2010 előtt gyenge volt a szabályozás, az állam az 1990-es években végrehajtott privatizáció után nem tudta megvédeni polgárai érdekeit, egyes szolgáltatók monopol- és extraprofitra tettek szert. Ám Bajnai Gordon szerint ezen nem tulajdonszerzéssel, hanem szabályozással lehet változtatni.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon a rezsiköltségek nem kiemelkedően magasak nemzetközi összehasonlításban, a gond inkább az, hogy az elmúlt három évben csökkent a kiskeresetűek jövedelme. Fenntarthatatlan árcsökkentés helyett ezen kellene változtatni úgy, hogy egy igazságos adórendszerrel több pénzt hagynak a zsebükben - mondta.

Az Együtt-PM vezetője hangsúlyozta, hogy ostobaság a bankrendszer ellen háborúzni, mert nélkül nincs Emellett fontosnak ítélte a korrupció elleni küzdelmet, és annak tudomásul vételét, hogy Magyarország nyitott gazdaság, nem függetlenítheti magát a világgazdasági folyamatoktól.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarország az elmúlt három évben veszélyes vizekre evezett, és az a szerencséje, hogy a válságkezelés során rengeteg pénzt pumpáltak a fejlett gazdaságokba. Ha azonban a likviditásbővítés véget ér, az elsők között kerülünk bajba - figyelmeztetett.

Bajnai Gordon megemlítette, hogy a csak 1 százalékkal haladja meg a pénzügyi-gazdasági válság mélypontján mértet, és 4000 milliárd forinttal marad el attól, amit a 2010-es konvergenciaprogramban a kormány az idei év végére előrevetített.

Azt mondta, számításuk szerint jövőre a kormány által várt 2 helyett 1,5 százalékkal nőhet a gazdaság, de hangsúlyozta: ennek oka az alacsony tavalyi bázis, ha azonban nem változik a gazdaságpolitika, 2015-től ismét csak 0,5 százalék körüli bővülésre lehet számítani. Ennek okaként a beruházások alacsony szintjét említette.

Úgy vélte, a kormány nem ért el sikereket a munkahelyteremtésben sem, a versenyszférában nem nőtt a foglalkoztatottság, az egyre bővülő pedig csak a egy formájának, feltételekhez kötött segélynek tekinthető, a növekedést azonban nem segíti.

Bírálta a kormányt azért is, mert három éve a valóságtól elrugaszkodott "háborús" propagandát folytat. Szerinte ebből az következik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szavaival szemben 2014 nem a rezsiharc, hanem "a rizsaharc éve" lesz.

Összegezve azt mondta: Magyarország rosszabbul él és veszélyesebb helyzetben van, mint három éve, és jobbat érdemel az Orbán-kormánynál.

Bajnai adósság
Kapcsolódó cikkek