Magyar gazdaság

Itt az egyezség: nem lesz államcsőd az USA-ban

Elhárult az államcsőd veszélye az Egyesült Államokban, miután a Kongresszus mindkét háza támogatta az utolsó pillanatban a Szenátusban kialkudott egyezséget.

Az utolsó pillanatban a Szenátusban megszületett kétpárti egyezség mentette meg az Egyesült Államokat az államcsődtől. A megállapodás alapján az adósságplafont február elején éri el az állam és január közepéig az október 1-je előtti forrásokkal biztosított az államszervezet működése is – így véget érhet az október elseje óta tartó részleges leállás. Az egyezség értelmében létrehoznak ugyanakkor egy bizottságot is, amelynek feladata a régóta várt hosszú távú finanszírozási keret kialakítása.

A megegyezés hátterében az áll, hogy a Republikánus Párton belül is egyre többen határolódnak el a populista szárnytól, a Tea Partytól, amely ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságprobléma egyedüli megoldása a Barack Obama demokrata elnök nevéhez kötött egészségbiztosítási törvénycsomag bevezetésének elhalasztása. A republikánusok számára így komoly presztízsveszteség volt Ted Cruz texasi szenátor bejelentése: az Obamacare harcos ellenzőjeként elhíresült politikus arról beszélt, nem fogja hátráltatni a közös javaslat elfogadását.

Hasonlóan nyilatkozott John Boehner, a Képviselőház republikánus elnöke. Az ohiói politikus jelezte: a szenátusi megegyezés blokkolása nem lesz a pártja számára követendő taktika. Hozzátette ugyanakkor: a republikánusok nem tettek le arról, hogy megakadályozzák az egészségbiztosítási reform végrehajtását.

Örömre azonban sok ok nincs – ezt jelezte a Fehér Ház szóvivője is, aki szerint ebben a helyzetben nincs nyertes. Az S&P friss felmérése szerint az október elseje óta tartó részleges leállás a gazdaság negyedéves teljesítményét eddig 0,6 százalékkal vetette vissza. A hitelminősítő az eddigi bevételkiesést 24 milliárd dollárra becsüli.
A piacokat ekkora kár nem érte: ellentétben az euróövezeti válsággal, a dollár és a részvénypiacok is viszonylag ép bőrrel úszták meg az elmúlt hetek politikai viharait. Tegnap a Dow Jones és az S&P500 is 1,4 százalékot emelkedett – utóbbi index mindössze 0,23 százalékkal maradt el szeptember 18-án beállított történelmi csúcsától.

A befektetők mégsem boldogok. Warren Bufett, a Berkshire Hathaway legendás elnöke szerdán egyenesen az atombombához és a tömegpusztító fegyverekhez hasonlította a vita miatt kialakult patthelyzetet. Nem Buffett azonban az egyetlen, aki elveszítette bizalmát Washingtonban, annál is inkább, mivel az ehhez hasonló viták az elmúlt két évben egymást követték, és legalább középtávon használható stratégiát nem sikerült átverni a Kongresszus két házán.

A feszült helyzetet jellemzi, hogy a Fitch Ratings szerdára virradóra negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű adósságának „AAA” osztályzatát. A hitelminősítő a második lenne a három nagy közül, amelyik megvonja az Egyesült Államok elsőrendű adósbesorolását. Az első a Standard & Poor''s volt még 2011-ben, amikor először bontakozott ki a mostanihoz hasonló vita.


Az Egyesült Államok adósságának szintje csütörtökön éri el a törvényben meghatározott 16,7 ezer milliárd dolláros határt. Megállapodás híján az államnak nem lett volna lehetősége újabb forrásokat bevonni kiadásai finanszírozására. Az állam október elseje óta már jelentősen csökkentette kifizetéseit – ez volt az új költségvetési év kezdete, ám a törvényhozásnak és a Fehér Háznak a büdzséről sem sikerült egyezségre jutni.


Újra látható a panda

A megegyezésnek hála az amerikai állam működése visszatérhet a rendes kerékvágásba. Megnyílhatnak azok a műemlékek és múzeumok is, amelyek október elseje óta zárva tartanak. A Smithsonian Intézet szóvivője kiemelte: akár már csütörtökön délelőtt kinyithatnak a bezárt intézmények.

A washingtoni állatkert ezzel szemben várhatóan csak pénteken nyit, a pandák életét mutató webkamera azonban már csütörtöktől működik újra.

A washingtoni állatkert ezzel szemben várhatóan csak pénteken nyit, a pandák életét mutató webkamera azonban már csütörtöktől működik újra.

-->

Boehner kongresszus USA Tea Party költségvetés
Kapcsolódó cikkek